Ei mitään salattavaa

Kuinka vaikeaa tai helppoa on saada selville toisesta henkilökohtaisia, salaisimpiakin tietoja? Yle TV2 to 22.1.2015

Silminnäkijä (tv)
Toimittaja Sam Kingsley antoi luvan tietojensa kaivamiseen

Kuinka helppoa tai vaikeaa on saada selville toisesta henkilökohtaisia, salaisimpiakin tietoja. Toimittaja Sam Kingsley teki testin. Hän antoi kolmelle henkilölle luvan kaivaa yksityisiä tietojaan. Tulokset osoittivat hätkähdyttäviä puutteita yksityisyyden suojassa.

Kolme henkilöä onnistui lyhyessä ajassa saamaan sellaista tietoa, jonka saaminen ei olisi pitänyt olla mahdollista - kuten henkilötunnuksen, terveyshistorian, sähköpostin ja Facebookin salasanat.

- Tässä ei ole kyse vain siitä, että joku pääsee helposti käsiksi tietoihini. Sillä voi olla hyvin vakavia seurauksia, pohtii toimittaja Sam Kingsley.

Tietosuoja on elämän ja kuoleman kysymys näille naisille.

Naisten Linjan toiminnanjohtaja Pia Puu Oksanen

Naisten Linjan toiminnanjohtaja Pia Puu Oksanen on kohdannut näitä seurauksia. Naisten linja auttaa väkivaltaa kohdanneita naisia.

- Vaarallisin hetki on, kun nainen lähtee väkivaltaisen puolison luota. Tietosuoja on elämän ja kuoleman kysymys näille naisille.

Oksanen sanoo, että tässä tilanteessa olevan naisen on hankittava turvakielto, joka salaa hänen kaikki henkilötietonsa. Mutta Oksanen törmää usein tapauksiin joissa hyväksikäyttäjät ovat onnistuneet huijaamaan viranomaisia paljastamaan tiedot.

Pia Puu Oksanen
Henkilökohtaisten tietojen päätyminen vääriin käsiin voi olla hengenvaarallista. Naisten Linjan toiminnanjohtaja Pia Puu Oksanen tietää tapauksia, joissa väkivaltainen mies on huijannut viranomaisia ja löytänyt entisen puolisonsa. Yle

- Joissain tapauksissa väkivaltaa kokeneet naiset ovat saaneet turvakiellon. Usein, en halua olla liian pessimistinen, se on oikein hyvä vaihtoehto. Jos turvakieltokaan ei suojele, silloin voi tuntua, ettet ole missään turvassa. Et tiedä mitä tapahtuu, kun avaat tietokoneen ja kun lähdet kadulle.

Ohjelmassa pohditaan myös henkilötunnuksiin liittyviä ongelmia. Henkilötunnusta kysytään ja käytetään laajasti tunnisteena.

Sam Kingsley tapaa ”Jannen”, jonka henkilötunnus ja osoitetiedot vuosivat nettiin. Tämän jälkeen hän joutui petoksen kohteeksi. Jannen tiedoilla oli tehty kalliita ostoksia. Vaikka Janne joutui identiteettivarkauden uhriksi, hän ei pysty vaihtamaan henkilötunnustaan.

Tietoturva-asiantuntija Markus Alkio ja toimittaja Sam Kingsley
Tietoturva-asiantuntija Markus Alkio esittelee toimittaja Sam Kingsleylle yksityiseksi tarkoitettuja valokuvia, jotka hän onnistui löytämään verkosta. Yle

Silminnäkijä kysyi Yle uutisen nettisivuilla marraskuun alussa yleisön kokemuksia tietojen päätymisestä vääriin käsiin. Kahden päivän aikana vastauksia tuli 75.

”Tilasin lokitietoni sairaalasta, ja hämmästyin miten moni ’utelias’ oli käynyt tiedoissani”, kertoo eräs vastaaja.

Kun elämä on muuttunut sähköiseksi, yhä useammasta asiasta jää jälki. Asiakaskortit kertovat millaisia olemme, ja puhelin voi kertoa liikkeistämme.

Toimittaja Sam Kingsley on työskennellyt tutkivana toimittajana aiemmin Britannian yleisradioyhtiössä BBC:ssa. Hän muutti Suomeen 2012. Vuosi sitten hän paljasti Silminnäkijän ohjelmassa ”Salaiset mamut”, millaista on arkipäivän rasismi erilaisista etnisistä taustoista tulevia kohtaan. Hän on myös ollut vierailuluennoitsijana Helsingin yliopistossa tutkivasta journalismista.