Sanakirjaan nojaamalla sai siirrettyä härkäviikot tähän aamuun – nyt alkaa kuivan ruisleivän aika

Nyt alkoivat härkäviikot, toisilla selkäviikot. Toisten tulkinnan mukaan ne alkoivat heti loppiaiselta, sanakirjatulkinnalla sai siirrettyä startin tähän maanantaihin. Kaikilla ne eivät alkaneet lainkaan, sillä perinnesanasto ei ole kaikkialla tuttua.

Kotimaa
Reikäleipä
Antti Karhunen / Yle

Kielitoimiston sanakirjan (siirryt toiseen palveluun)mukaan härkäviikko on täysi kuuden arkipäivän mittainen viikko. Härkäviikoista monikossa taas puhutaan lähinnä, kun joulusta alkanut juhlakausi on vietetty ja arki palaa.

Tuon tulkinnan mukaan härkäviikot alkoivat siis tänään.

Erityisasiantuntija Heikki Hurtta kotimaisten kielten keskuksesta sanoo kuitenkin, että useimpien mielestä härkäviikot alkoivat jo.

Kustaa Vilkunan vuotuisen ajantiedon mukaan ne alkoivat jo loppiaisesta, vaikka tuolla viikolla vielä arkipyhä olikin. Kansa näyttää Hurtan mukaan nojanneen tähän tulkintaan.

– Vanhoissa kansanmurteissa härkäviikko on voinut olla muulloinkin pyhien jälkeen, mutta nykyään merkitys on rajoittunut joulun jälkeiseen aikaan, sanoo erityisasiantuntija Heikki Hurtta.

Kuivat reikäleivät odottivat pureskelijoitaan

Sana härkäviikot lienee Kotimaisten kielten keskuksen mukaan peräisin alueelta, jolla härkiä on käytetty vetojuhtina. Toihan härkäviikkojen alku taas raskaat työt juhlijoiden vaivoiksi.

Härkien käyttö vetojuhtina on länsisuomalainen ilmiö ja alue, jossa härkäviikoista on puhuttu, muistuttaa aluetta, joilla härkä merkitsee vetojuhtaa. Härkäviikoista ei Savosta, Kainuusta tai pohjoisimmasta Suomesta löydykään vanhastaan osumia.

Härkäviikkoihin liittyvissä sanonnoissa kulkee usein mukana ruokaa, arkista sellaista. Sanaparina kulkee usein "härkäviikot ja reikäleivät". Myös "ympyriäiset pernat" eli perunat löytyvät tämän ajan ruokalistalta.

– Reikäleipä roikkui katossa vartaassa ja oli jo sen verran kovaa, että siinä riitti mutustamista joulun jälkeen, kuvaa Heikki Hurtta yhteyttä sanonnan ja arjen välillä.

Talven selkä on vielä taittumatta

Vaihtoehtoisesti näistä ajoista on käytetty myös termiä selkäviikot. Omaan nahkaan tuo sana ei viittaa, vaan talvenselkään. Sen taittumisen ajankohdasta kansanperinteessä onkin runsaasti vaihtelua. Lyhintä kaavaa ajavien mukaan talvenselkä taittuu jo Heikin päivänä 19.1.

Esimerkiksiluonnonuskoisen perinteen sivuston (siirryt toiseen palveluun)mukaan Keski-Pohjanmaalla on kehotettu lapsia menemään tuolloin tunkiolle kuuntelemaan, kuinka talvenselkä napsahtaa poikki.

Talven selän taittuminen on kuitenkin liitetty myöhäisempiinkin ajankohtiin, kutenPaavalin päivään tai kynttilänpäivään. (siirryt toiseen palveluun)