1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Formulakuski Matias Laine vielä ilman sopimusta – "Muutamia tarjouksia olen saanut"

Joensuulainen formulakuski Matias Laine ei vielä tällä hetkellä tiedä, minkälaisella autolla tai missä sarjassa hän ajaa kaudella 2015. Viimeiset kaksi vuotta Laine on ajanut World Series Formula Renault 3.5 -sarjassa, sitä ennen GP3 -sarjassa. Tilanne on uusi miehen uralla.

urheilu
Matias Laineen formula-auto.jpg
Matias Laine

Vuosi 2014 World Series Renault 3,5 -sarjassa ei vastannut aivan Matias Laineen odotuksia, sijoitus oli 13.

– Kausi sinänsä oli ihan ok, mutta aika paljon meillä oli teknisiä ongelmia. Ongelmia oli nimenomaan aika-ajoissa.

Matias Laine ajoi kaksi viimeistä kauttaan brittiläisessä Strakka Racing -tiimissä. Kun muina vuosina uuden vuoden alkaessa tallipaikka ja sopimus on ollut valmiina, vuonna 2015 Laineen tulevaisuus on täysin avoin. Mies pitää todennäköisenä, että ajaminen jatkuu jossakin muussa sarjassa.

– Tällä hetkellä pääsy Formula 1:een ei ole päätavoite, joten saattaa olla, että nyt lähdetään katsomaan uusia tuulia. Muutamia tarjouksia olen saanut, mutta katsotaan asioita nyt manageri Jukka Mildhin kanssa.

Mieluisin rata Belgiassa

World Series Formula Renault 3,5 -sarjassa 2014 oli mukana 9 tallia ja 18 kuskia. Kisat käytiin Euroopassa, useimmin samoilla radiolla Formula1:n kanssa. Yksi osakilpailu ajettiin myös Moskovassa. Laineen mieluisin rata on Belgian Spa, siellä mies on saavuttanut myös parhaat sijoituksensa. World series sarjan autot ovat muutamia sekunteja Formula ykkösiä hitaampia.

Kausi sinänsä oli ihan ok, mutta aika paljon meillä oli teknisiä ongelmia.

Matias Laine

– Tämän sarjan autoissa on noin 600 hevosvoimaa, toiminta muistuttaa hyvin pitkälti Formula 1 -sarjan meininkiä. Ero Formula1 -sarjan heikoimpien tallien autoihin on muutaman sekunnin verran ratakierrokselta.

Maailmantalouden epävarmuus näkyy Laineen mukaan myös autourheilussa.

– Formula ykkösissäkin talleja on mennyt konkurssiin, eikä huippupalkkoja makseta enää kuin kouralliselle kuskeja. Samoin Word Series -sarjassa, yksi tiimi putosi pois, kun ei saanut tarvittavia asioita kasaan.

Aivoverenvuoto rengasvallista 2010

Viime vuodet ovat sujuneet Matias Laineelta ilman pahempia onnettomuuksia. Kaudella 2009-2010 tapahtui onnettomuus, joka keskeytti ajot useamman kuukauden ajaksi.

– Pyörähdin radalla ja pää osui rengasvalliin. Seurauksena lievä aivoverenvuoto. Siinä meni sitten neljä kuukautta, etten saanut rasittaa itseäni enkä ajaa radalla. Siitä jäi pieni pelko vähäksi aikaa, mutta asiantuntijoiden avustuksella pelko haihtui melko pian. Pienempiä tällejä sattuu silloin tällöin.

Matias Laine aloitti uransa kartingin parissa, suomenmestaruus lohkesi ensimmäisen kerran 2005. Sen jälkeen Matias Laine ajoi muutaman vuoden kartingin Suomen- Euroopan- ja maailmanmestaruussarjoissa. Vuonna 2009 Laine siirtyi Formula Renault Britannian mestaruussarjaan. 2011 vuorossa oli GP3, vuodesta 2013 alkaen World Series Renault 3,5 P1 Motorsport -sarjassa.

Lue seuraavaksi