Uusi kirjallisuustapahtuma kesäasukkaiden paratiisiin? – Kyllä, sanoo tuore läänintaiteilija

Etelä-Savon uudeksi kirjallisuuden läänintaiteilijaksi on valittu Susanna Kolehmainen. Hänen tavoitteenaan on nostaa kirjallisuuden profiilia maakunnassa ja luoda monipäiväinen kirjallisuustapahtuma, jonne tultaisiin ympäri Suomen.

kulttuuri
Vanhoja kirjoja hyllyssä ja pinoissa
Anna Sirén / Yle

Suomen kesä on täynnä kirjallisuustapahtumia, mutta mökkiläisten kansoittamassa Etelä-Savossa on hiljaista. Maakunnassa on lähes 50 000 mökkiä, ja lomasesongin aikaan Etelä-Savon väkimäärä tuplaantuu kolmeensataantuhanteen.

Kesäasukkaita hemmotellaan lukuisilla musiikkitapahtumilla Savonlinnan oopperajuhlista Kangasniemen musiikkiviikkoihin, mutta vuosittaisia kirjallisuustapahtumia ei ole tällä hetkellä yhtään. Joel Lehtosen seura järjestää kirjallisuusseminaarin Savonlinnassa joka toinen vuosi ja Pieksämäellä pitkään järjestetty Sylvi Symposiumi on sittemmin lopettu, kertoo tuore läänintaiteilija Susanna Kolehmainen.

– Tapahtumatoiminta on Etelä-Savossa hiipunut vuosien aikana. Haluaisin olla järjestämässä suurempaa kirjallisuustapahtumaa, joka ajan myötä lunastaisi paikkansa valtakunnallisten merkittävien kirjallisuustapahtumien joukossa. Etelä-Savo on houkutteleva lomakohde, ja sen puolesta täällä olisi varmasti resursseja järjestää useampipäiväinen tapahtuma, jonne tultaisiin ympäri Suomea, Kolehmainen kaavailee.

Maamme tunnetuista kirjailijoista Otto Manninen oli syntyisin Kangasniemeltä, kirjailija Joel Lehtonen sittemmin Savonlinnaan liitetystä Säämingistä ja Sylvi Kekkonen Pieksämäeltä. Etelä-Savosta siis löytyy kiinnostavia kirjailijanimiä, joiden ympärille festivaalia voisi rakentaa.

Kolehmaisen mielestä tapahtuman voisi hyvin järjestää myös jonkin teeman ympärille, paikkakunnastakin riippuen.

Kirjailijat markkinoimaan yrityksiä ja tuotteita?

Uudella läänintaiteilijalla on kokemusta sekä matkailusta että kirjallisuustapahtumista. Hän on koulutukseltaan kulttuurisihteeri ja matkailualan restonomi. Vuosina 2004-2007 Kolehmainen hoiti sanataiteen läänintaiteilija-tuottajan pestiä ja järjesti kirjallisuusseminaaria Savonlinnassa seitsemän vuoden ajan.

Tapahtumatoiminnan kehittämisen ohella läänintaiteilijan tehtäviin kuuluu kirjailijoiden työtilaisuuksien edistäminen. Kirjoittajayhdistysten verkostoja tulee vahvistaa ja lisätä lasten ja nuorten mahdollisuuksia kirjallisuuden harrastamiseen.

– Lasten ja nuorten sanataideopetus on heikoissa kantimissa. Ihannetilanne olisi se, että jokaisessa Etelä-Savon kunnassa olisi mahdollista harrastaa sanataidetta, myös koulutyön ulkopuolella. Tätä mahdollisuutta ei vielä ole.

Läänintaiteilija Susanna Kolehmainen.
Läänintaiteilija Susanna Kolehmainen.Jarmo Jauhanen.

Kolehmaisen arvioiden mukaan Etelä-Savossa on 20-30 kirjailijaa, mutta harva heistä elää kirjoittamisella. Uusia ansaintamahdollisuuksia läänintaiteilija etsisi yritysyhteistyöstä.

– Nykyään tarinan merkitystä markkinoinnissa pidetään hyvin suurena. Kukapa olisi parempi kirjoittamaan jonkun yrityksen, tuotteen tai paikan tarinan, kuin kirjailija.

Etelä-Savon maakuntaohjelmaan on kirjattu taiteilijoiden ja matkailuelinkeinon yhteistyön lisääminen. Tähänkin täytyy Kolehmaisen mielestä saada kirjailijat mukaan.

– Tavoite on se, että lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus harrastaa sanataidetta, ja kirjallisuus saadaan kohotettua sen ansaitsemalle tasolle. Niin että kirjallisuus näkyy ja kuuluu Etelä-Savossa, on saavutettavaa ja houkuttelevaa.