Teatteriohjaaja Juha Hurme: "Jumalaa ei voi pilkata"

Hattulalainen lehtimies Jaakko Juteini murskattiin jo parisataa vuotta sitten jumalanpilkan vuoksi. – Aika kuluu, mutta uskonto on yhä problemaattista, sanoo käsikirjoittaja, teatteriohjaaja Juha Hurme. Hän kutsuu ranskalaiseen Charlie Hebdo -julkaisuun tehtyä terrori-iskua "rottamaiseksi". Juteinin sananvapauden perinnöstä journalisteilla olisi opittavaa.

kulttuuri
Jaakko Juteinin patsas Hattulassa ja Je suis Charlie -teksti tablettitietokoneen näytöllä
Hattulalainen Jaakko Juteini taisteli jo parisataa vuotta sitten sananvapauden puolesta. Hattulan kunnankirjasto

Juha Hurmeen Tampereella esitettävä näytelmä sananvapaudesta ja Jaakko Juteinista (1781-1855) on ajankohtainen. Ranskalaisen Charlie Hebdo -julkaisun toimitukseen tehty terrori-isku on nostanut esiin sananvapauden ja jumalanpilkan.

Hurme muistuttaa, että syy, miksi maamme ensimmäinen suomenkielinen kirjailija, lehtimies, kielitieteilijä Jaakko Juteini on kadonnut kulttuurissamme lähes unohduksiin, liittyy häpäisyyn ja teilaukseen. Juteini rohkeni ajatella: ihmisen ajattelulla ei ole rajoja.

Ei Viipurin kirjaroviosta ole monta harppausta Kalashnikoviin

Juha Hurme

– Juteinin mielestä vääränlainen uskonnollisuus vie meidät hirmutekoihin. Hän lähti purkamaan ajatusta ja häntä pidettiin jumalanpilkkaajana, kerettiläisenä. Ei Viipurin kirjaroviosta ole monta harppausta Kalashnikoviin, samankaltaisesta mekanismista on kysymys, toteaa Juha Hurme.

Juteinin mukaan ihmisen tehtävä on ottaa selvää, minkälaisessa maailmassa elämme. Hurme sanoo, että järkevä nykyihminen ajattelisi, että kaikki uskonnot ovat väärässä.

– Uskonnot ovat problemaattisia, koska on erittäin tuhoisaa, jos mieli on harhainen. Maailmassamme on muutama tuhat uskontoa ja viisi tosi isoa. On kammottavalla tavalla puistattavan hauskaa, että yksi jos toinenkin uskontokunta kuvittelee omaavansa absoluuttisen totuuden. Rakenna siinä sitten maailmanrauhaa.

Taiteen tehtävä on puhkoa

Teatteriohjaaja Juha Hurme suhtautuu jumalanpilkkalakeihin ja uskonnonrauhasäännöksiin kriittisesti.

– Jos mietitään jumalakäsitettä, mitä sillä voidaan ymmärtää, ei tarvitse käydä kuin kaksi luokkaa koulua, kun tajuaa, että se jumala kaikkitietävä, ylivertainen metafyysinen toimija tässä maailmankaikkeudessa, on kaiken pilkan ulkopuolella. Kaikki rajoitukset ovat ihan älyttömiä.

On puistattavan hauskaa, kun yksi jos toinen uskontokunta kuvittelee omistavansa absoluuttisen totuuden

Juha Hurme

Satiirilehti Charlie Hebdo oli Hurmeellekin uusi tuttavuus.

– Lehti julkaisi kaikkea hullua, hullua hommaa, tasapuolisesti. Se ilotteli uskomuksia, jotka ovat katteettomia. Erittäin tervehenkistä touhua! Kyllä taiteen yksi tehtävä on puhkoa ajattelua ja hassutella sen kanssa.

Hurme ei itse ole innostunut pilkkaamisesta ja ärsyttämisestä, mutta sensuuria hän kammoksuu. Hurme muistuttaa myös Hannu Salaman Juhannustanssit-kohtalosta, että kansakuntamme omatkin komerot pitäisi koluta.

Maailmassa paljon fiksuja ihmisiä

Juha Hurme sanoo noudattavansa juteinilaista ajattelua: löytää rauhallista ja varmaa tietoa, jolle humanismia ja väkivallasta pidättäytymistä voi rakentaa.

– Hyväntuulinen, rauhallinen journalismi. Internet on mielestäni valtavan toiveikas mahdollisuus yhdistää tämän maapallon seitsemän miljardin ihmisen kommunikaatio ja ymmärrys, että tämä pallo on yhteinen tontti, mutta tehtävää on.

Tämmöisinä järkyttävinä surun aikoina, mitä nytkin kaikki fiksut ihmiset potee

Juha Hurme

Hurmeen mielestä maailmassa on valtavasti suvaitsevaisia ja ymmärtäväisiä ihmisiä. Sanat ja sanojen vapaus ovat keino selvitä.

– Tämmöisinä järkyttävinä surun aikoina, mitä nytkin kaikki fiksut ihmiset potee, on hyvä muistaa, että systeemi on kuitenkin pysynyt kasassa. Liitytään suvaitsevaisten joukkoon ja jatketaan toimintaa leppoisin mielin.

Jaakko Juteinista kertova Maailmankaikkeus on Hurmeen Suomalaisten puolustus -trilogian kolmas osa. Ensimmäinen esitettiin Porissa syksyllä 2013, toinen Europaeus Kansallisteatterissa viime keväänä. Maailmankaikkeus jatkaa vielä viidellä näytöksellä Tampereella Teatteri Telakan ohjelmistossa.