EU järjestää huipputapaamisen terrorismista

Eurooppa-neuvoston johtaja kehottaa ensi töiksi Euroopan matkustajatietouudistuksen nopeuttamista.

Ulkomaat

Pariisin terrori-isku nostaa terrorismin torjunnan pääaiheeksi Euroopan unionin seuraavassa huippukokouksessa. Se järjestetään ensi kuussa Brysselissä.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin mukaan EU:n on vastattava Pariisin barbaariseen hyökkäykseen vahvistamalla turvallisuuttaan.

– Nämä dramaattiset tapahtumat todistavat nykymaailman haavoittuvuudesta. EU ei voi estää kaikkea, mutta se voi auttaa turvallisuuden vahvistamisessa, Tusk sanoi.

Tusk kertoi aikovansa vedota Euroopan parlamenttiin, jotta se nopeuttasi EU:n matkustajatietouudistusta. Sen avulla voitaisiin nykyistä paremmin seurata vaarallisten ihmisten liikkeitä, Tusk sanoi.

EU-komission ehdotuksessa lentoyhtiöt velvoitettaisiin luovuttamaan EU-maille tiedot EU:n alueelle saapuvista ja sieltä poistuvista matkustajista. Tiedoilla edistettäisiin terrorismin ja muiden vakavien rikosten ehkäisyä ja syyllisten tavoittamista, komissio perustelee.

Ehdotus on herättänyt parlamentissa keskustelua siitä, rajoittaako seuranta kansalaisvapauksia. Parlamentin kansalaisoikeuskomissio torjui alustavan ehdotuksen viime keväänä äänin 30–25.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, Yle Uutiset