1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lapsen paikka autossa on takaistuimella

Turvatyynyt on suunniteltu aikuisille, joten lapsille laukeava turvatyyny voi aiheuttaa vammoja. Joistakin automalleista turvatyynyä ei saa kytkettyä lainkaan pois päältä.

Kotimaan uutiset
Kohtaamisonnettomuuteen joutunut auto. Turvatyynyt ovat lauenneet ja toinen turvatyyny on rikkonut tuulilasin.
Ville Toijonen / Yle

Meidän suositus on, että lasta kuljetetaan aina takaistuimella, sanoo Liikenneturvan turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara.

– Lisäksi lain mukaan alle 135-senttinen lapsi joutuu käyttämään painonsa mukaista turvaistuinta, jatkaa Elovaara.

Selkä menosuuntaan olevaa turvaistuinta ei turvatyynypaikalle saa laittaa, jos tyynyä ei saa kytkettyä pois toiminnasta. Autoliiton mukaan turvatyyny voi silti aktivoitua kolaritilanteessa sähkövian takia, joten parasta olisi käydä tekemässä turvatyyny toimimattomaksi auton maahantuojalla.

Liikenneturvan turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaaran mukaan kasvot menosuuntaan matkustavan lapsen turvaistuimen ohjeet ovat autokohtaiset ja ne löytyvät ajoneuvon käyttöohjekirjasta.

– Autovalmistajien ohjeet poikkeavat toisistaan varsinkin tapauksissa, joissa turvatyynyä ei saa kytkettyä pois päältä. Jotkut autovalmistajat jopa kieltävät alle 150-senttisen lapsen kuljettamisen turvatyynypaikalla, sanoo Elovaara.

Inhimillinen tekijä puuttuu peliin

Jos etupenkillä ei ole turvatyynyä, siitä ei luonnollisesti ole vaaraa lapselle.

– Jos lapsen on kuitenkin pakko etuistuimella matkustaa, niin kannattaa siirtää istuin mahdollisimman kauas eli taaimpaan asentoon. Siitä huolimatta suosittelen lapsen kuljettamista takaistuimella.

Mikäli autossa on mahdollista kytkeä turvatyynyn pois käytöstä, niin silti on olemassa vaarallinen inhimillinen tekijä.

– Turvatyyny on kytketty pois, kun lasta on kuljetettu. Mutta sitä ei muisteta laittaa päälle, kun seuraavaksi istuimeen käy aikuinen. Tämä mahdollistaa vaaratilanteen, sanoo Elovaara.

Turvatyynyt on suunniteltu aikuisille

Etuistuimen turvatyyny – kuten autokin – on suunniteltu niin, että se suojaa aikuista kolaritilanteessa. Lapselle tai pienikokoiselle aikuiselle turvatyynyn laukeamiskulma on väärä ja voi aiheuttaa vahinkoa törmäyksessä.

– Sama vaara on, jos aikuinen istuu liian lähellä turvatyynyä tai istuu jotenkin huonosti istuimessa. Tällöin laukeava turvatyyny voi aiheuttaa vahinkoa, Elovaara pohtii.

Nykyaikaisista sivutörmäyssuojista on harvoin haittaa matkustajille, olivat he aikuisia tai lapsia.

Lue seuraavaksi