Juovatko kiinalaiset kahvin hinnan pilviin?

Kun edes pieni osa 1,35 miljardista kiinalaisesta rupeaa tekemään jotain, sillä on maailmanlaajuiset vaikutukset. Nyt kiinalaiset ovat alkaneet juoda kahvia.

Kotimaa
Kahvia kupissa.
Antti Pylväs / Yle

Lappeenrantalainen Marjo Wallenius muutti miehensä kanssa viime vuoden maaliskuussa Kiinaan noin miljoonan ihmisen Beihain-rannikkokaupunkiin. Kuukauden Suomen kesäloman jälkeen pariskuntaa odotti yllätys Kiinaan palatessa.

– Ennen kesälomaa siellä ei ollut kahviloita juuri ollenkaan, mutta kun palasimme kesälomalta niin lähelle oli perustettu kolme uutta kahvilaa ja myös keskustaan oli perustettu kahviloita, Wallenius kertoo.

Hän uskookin, että kahvinjuonti on kovassa nousussa perinteisessä teemaassa Kiinassa. Kahvinkulutuksen vetäjänä on nuoriso, joka seuraa länsimaisia trendejä.

– Näyttää siltä, että nuoriso on ottanut sen omaksi kulttuurikseen. Se on osa osa länsimaisten tapojen levittäytymistä Kiinaan.

Kun kulutus kasvaa, niin hinnatkin saattavat nousta. Varmasti kahvia riittää, mutta kupillisesta saattaa joutua maksamaan enemmän.

Kahvilakulttuurin leviäminen näkyy Walleniuksen mukaan nyt jo pienemmissäkin kaupungeissa Kiinassa.

– Siellä sen huomaa erityisen selvästi, koska pienemmissä kaupungeissa kahviloita ei ole ollut.

Suurkaupungeissa kahvilat ovat jo levinneet laajalle.

Raakakahvin hinnat voivat nousta

Kahviyhtiö Paulig-konsernin ostojohtaja Katariina Ahon mukaan Kiinan ja muiden kahvimaiden vaikutus kahvimarkkinoilla tuntuu jo.

– Uusissa kahvimaissa Aasiassa kulutuksen kasvuvahti on 4–6 prosenttia, kun taas perinteisillä kahvialueilla, Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, kasvu on 0–1 prosenttia, Aho sanoo.

Raakakahvin hintaan vaikuttavat kysynnän lisäksi myös kahvisato. Huonon sadon seurauksena kahvin hinta on takavuosina saattanut jopa kaksinkertaistua.

Ahon mukaan maailmassa tuotetaan nykyään vuosittain noin 140 miljoonaa kahvisäkkiä (yksi säkki 60 kg). Aasian ja kahvintuottajamaiden oman kulutuksen lisäyksen vuoksi maailman kulutuksen on arvioitu kasvavan viiden vuoden kuluessa 160–170 miljoonaan säkkiin.

– Tämä ei tule onnistumaan, jos sääolosuhteet eivät ole suotuisat ja tuottavuutta ei lisätä, ja varmasti pitää löytää myös ihan uusia kahvintuotantoalueita, Katariina Aho sanoo.

Ennusteiden tekoa haittaa, että kukaan ei vielä tiedä kuinka suureksi kiinalaisten kahvinhimo lopulta kehittyy.

Kauhuskenaario: Huono sato ja kiinalainen kahvijano

Suomalaisen kahvinjuojan kauhuskenaario onkin huonot sääolosuhteet ja kiinalaisten vahvasti nouseva kahvin kulutus.

– Kyllähän se niin on, että kun kulutus kasvaa, niin hinnatkin saattavat nousta. Varmasti kahvia riittää, mutta kupillisesta saattaa joutua maksamaan tulevaisuudessa enemmän, Aho sanoo.

Kahvin vähittäishinta Suomessa on tosin paljon kiinni myös kauppiaiden hinnoittelupolitiikasta. Kahvia pidetään kauppojen sisäänheittotuotteena, jonka hintaa ei mielellään nosteta.