1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteritaide

Kireästä taloudesta kärsivän Riihimäen teatterin johto vaihtuu

Riihimäen Teatterin toimitusjohtajana kolme vuotta toiminut Niina Torkko on jättänyt tehtävänsä. Teatterin tuottajana toiminut Matti Arnkil ryhtyy vt. toimitusjohtajaksi. Teatterissa jännitetään Riihimäen ratkaisuja teatterin rahoituksesta.

Kuva: Nina Keski-Korpela / Yle

Torkon tilalle Riihimäen Teatterin (siirryt toiseen palveluun) vt. toimitusjohtajaksi tulee Matti Arnkil. Teatterille valitaan vielä taiteellinen johtaja Matti Arnkilin rinnalle kehittämään ohjelmistoa.

Eronnut toimitusjohtaja Niina Torkko jätti teatterin kuitenkin hyvään tilaan, vakuuttaa Riihimäen Teatterin hallituksen puheenjohtaja Reima Ojanen. 

– Hyvässä yhteisymmärryksessä tähän ratkaisuun on päädytty eikä tässä ole mitään dramatiikkaa.

– Teatteri on käynyt läpi suuren mullistuksen Torkon ansiosta. Prosessit ja talous on laitettu kuntoon, ja teatteria on lähdetty viemään eri hoitolaitoksiin, vanhainkoteihin ja päiväkoteihin. Torkko on tehnyt todella hienon työn, kaikki kiitos hänelle, Ojanen kehuu.

Hallitus myönsi eron Torkolle kokouksessaan torstaina. Jatkossa Torkko keskittyy jatko-opintoihin ja erilaisiin luovan alan kehittämishankkeisiin.

Teatterin toiminta jatkuu normaalisti

Riihimäki leikkasi vastikään teatterin rahoitusta. Ojasen mukaan teatterin johto odottaa, mitä Riihimäen kuntakonsernin talouden taloustoimikunta, niin sanottu giljotiini-ryhmä, tulee esittämään lähiviikkoina.

– Sieltä selviää, tippuuko rahoitus entisestään vai onko teatteri mahdollisesti jopa lopetusuhan alla, mitä kukaan ei toivo Riihimäellä. Kun tiedetään, mitkä ovat pelimerkit, niin sen mukaan pitää suhteuttaa teatterin toimintaa.

Teatterin toiminta jatkuu tällä hetkellä kuitenkin normaalisti, kertoo Ojanen.

– Tänä vuonna pitäisi tehdä selvitys Riihimäen ja Hämeenlinnan Teatterin yhteistyöstä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on huomioinut Riihimäen Teatterin uuden toimintamallin ja myöntänyt teatterille erityisavustuksia erilaisiin kehittämishankkeisiin.

– Ministeriö myönsi rahaa residenssiteatteriin, joka on tarkoitus laittaa käyntiin syksyllä. Vt. toimitusjohtaja Matti Arnkil alkaa selvittää mallin toteutumista. Jos se ei toteudu, projektia varten saadut rahat palautetaan ministeriölle, kertoo Ojanen.