Tieteellisen tarkkaan räätälöity ruokavalio voi olla pian mahdollinen

Laajat ruokavalion vaikutuksia tarkastelevat tutkimukset mahdollistavat tulevaisuudessa sen, että ihmiselle voidaan laatia yksilöllinen, juuri hänen terveyttään edistävä ruokavalio. Uutta tietoa tuottaa lähivuosina Itä-Suomen yliopiston johtama pohjoismainen ravitsemustutkimus, jossa on jo selvitetty muun muassa ruokavalion vaikutusta matala-asteiseen tulehdustilaan.

Kotimaa
Ruokalan ruokalinjasto.
Tuula Nyberg / YLE

Ravitsemustutkimuksen eteneminen avaa lisää mahdollisuuksia yksilöllisen, terveyttä edistävän ruokavalion suunnittelulle. Esimerkiksi laaja pohjoismainen SYSDIET-tutkimus on tuottanut ja tulee tuottamaan aiempaa tarkempaa tietoa pohjoismaisen ruokavalion vaikutuksista kehon toimintaan.

– Kun nämä perustyöt, joissa on selvitetty yhtä selvää tutkimusasetelman mukaista kysymystä, ovat tulleet ulos, pääsemme selvittämään niiden yhteisvaikutusta. Se on erittäin mielenkiintoista, kertoo dosentti Marjukka Kolehmainen Itä-Suomen yliopistosta.

Samalla avautuu uusia mahdollisuuksia etsiä kullekin optimaalinen ruokavalio.

– Käytämme menetelmiä, joilla tuhansia molekyylejä tai geenejä tai tuhansia muutoksia voidaan yhdistää toisiinsa. Sieltä voidaan nimenomaan löytää niitä erilaisia profiileja, selittää dosentti Marjukka Kolehmainen Itä-Suomen yliopistosta.

– Meillä voi olla tietty osa tutkittavista, jotka reagoivat ruokavalioon eri tavalla ja sitten toinen osa reagoi toisella tavalla. Jos tämä tutkimus yhdistetään muihin tutkimuksiin, jotta saadaan isoja henkilömääriä tutkittua yhdellä kertaa, voidaan päästä lähemmäksi sitä yksilöityä ja miettimään, mikä juuri sinulle on se paras ratkaisu, dosentti jatkaa.

Matala-asteinen tulehdus voidaan testata

Itä-Suomen yliopiston johtamasta SYSDIET-hankkeesta julkistettiin vastikään tutkimustuloksia, joiden mukaan pohjoismainen ruokavalio vähentää tulehdukseen liittyvien geenien ilmentymistä ihonalaisessa rasvakudoksessa. Rasvakudoksen matala-asteinen tulehdustila liittyy usein ylipainoon ja sen arvellaan olevan syy moniin sairauksiin.

Kun rasvakudosta alkaa kertyä, se ei toimi niin kuin sen tulisi toimia.

– Siellä alkaa mennä moni pieni asia vikaan, jolloin alkaa erittyä tulehduksellisia tekijöitä. Ikään kuin rasvakudokset ja myös monet muut kudokset tällaisissa tilanteissa tuottavat sellaisia tekijöitä verenkiertoon, jotka vaikeuttavat esimerkiksi verensokerin hyväksikäyttöä, vähentävät lihasten aineenvaihdunnan tehokkuutta ja edesauttavat sellaisia muutoksia, jotka sitten voivat olla ensiaskeleita sydän- ja verisuonitauteihin tai tyypin 2 diabetekseen, dosentti Kolehmainen avaa.

Kolehmainen muistuttaa, että matala-asteinen tulehdustila on eri asia kuin esimerkiksi virusinfektio, joka ei liity mitenkään painoon.

Se, onko oman kehon ihonalaisessa rasvakudoksessa matala-asteinen tulehdus, on periaatteessa mahdollista selvittää tavanomaisin keinoin. Kolehmaisen mukaan yksi vaihtoehton on CRP:n mittaus, jota käytetään usein silloin, kun halutaan selvittää, onko ihmislle jokin bakteeri- tai virustulehdus.

– Mutta sen (matala-asteisen tulehduksen) tasot ovat hyvin paljon matalammat, eli tarvitaan sellainen erityisherkkä mittaus, Kolehmainen toteaa.

Jos ylipainon taustalla on matala-asteinen tulehdus, pohjoismaisen ruokaympyrän noudattaminen voi auttaa kohti parempaa terveyttä, vaikka ylipainoa yhä olisikin.

– Silloin ihan se perinteinen elämäntapamuutos voi olla se, joka auttaa, dosentti summaa.