Yle Pariisista: Panttivankitilanne on erittäin vakava – poliisin painajainen monella tapaa

Sadat poliisit piirittävät terroristiepäiltyjä ranskalaisessa pikkukaupungissa. Lähialueen sairaaloita on asetettu valmiustilaan. Ranskalaismedioiden mukaan poliisi on saanut avattua neuvotteluyhteyden veljeksiin. BBC kertoo, että veljekset ovat sanoneet olevansa valmiita marttyyrikuolemaan.

Ulkomaat
Pariisi terrori-isku.
Etienne Laurent / EPA

Hurja takaa-ajo edelsi perjantain panttivankidraamaa Ranskassa. Kymmenet poliisiautot ajoivat moottoritiellä takaa veljeksiä, joita epäillään keskiviikkoisesta Charlie Hebdon -lehteen tehdystä iskusta.

Epäillyt ovat linnoittautuneet Dammartin-en-Goëlen pikkukaupungissa sijaitsevaan painotaloon. Paikka sijaitsee Pariisin koillispuolella Charles de Gaullen -lentokentän lähistöllä.

– Panttivankitilanne on yhä käynnissä. Miehet ovat ottaneet ainakin yhden panttivangin, tosin panttivankien lukumäärästä on ollut liikkeellä ristiriitaisia tietoja, kertoi Yle Uutisten toimittaja Annastiina Heikkilä Pariisista.

Heikkilän mukaan painotalossa työskentelee viisi ihmistä.

– Viimeisimpien vahvistamattomien tietojen mukaan poliisin erikoisjoukkojen ja näiden epäiltyjen välillä olisi avattu jonkinlainen neuvotteluyhteys.

BBC:n tietojen mukaan piiritetyt epäillyt ovat ilmoittaneet olevansa valmiita marttyyrikuolemaan.

Epäillyt kaappasivat perjantaiaamuna Montagny-Sainte-Félicitén kaupungista auton kuljettajalta, joka oli tunnistanut etsintäkuulutetut miehet.

– Miehet eivät kuljettajan mukaan olleet naamioituneita, mutta erittäin raskaasti aseistautuneita.

Myös tiedot perjantain uhrilukumäärästä vaihtelevat.

– Useat tiedotusvälineet ovat kertoneet yhdestä kuolonuhrista, mutta Ranskan viranomaiset eivät ole tätä vahvistaneet.

Heikkilä kuvaa käynnissä olevaa panttivankitilannetta poliisin painajaiseksi.

– Operaatio on aivan valtaisa. Paikalla on raskaasti varustautuneita poliisin erikoisjoukkoja ja useita helikoptereita. Sinne ajaa myös jatkuvasti lisävoimia. Kaikki liikenevät voimat on nyt valjastettu hoitamaan tätä panttivankitilannetta, joka on luonnollisesti erittäin vakava. Voi sanoa, että poliisin painajainen myös monella tapaa.

Ranskan presidentti François Hollande keskustelee parhaillaan sisäministerin Bernard Cazeneuven kanssa tilanteen ratkaisemisesta.

Heikkilän tietojen mukaan lähialueen sairaaloita on asetettu valmiustilaan. Ammuskelun takia useita lentoja Charles de Gaullen -lentokentän pohjosilta kiitoradoilta on käännytetty pois.