Tuhkausmatka pitenee jopa 700 kilometriin – Lappi tarvitsisi oman krematorion

Suomen pohjoisimmassa krematoriossa Oulussa tuhkausajat voivat venyä jopa kolmen viikon päähän. Kajaanin krematoriosta saa helpommin tuhkausaikoja, mutta siellä käyminen Meri-Lapista tekee jo 700 kilometrin lenkin. Omaisille tuhkausajan odottaminen voi olla raskasta, jos vainajan siunaamisen ja uurnan laskemisen väliin tulee usean viikon tauko.

ilmiöt
Maria ja Jari Keskimaunu
Heidi Hannukainen / Yle

Torniolaisen Kantolan hautaustoimiston asiakkaista yhä useampi valitsee vainajalle arkun sijasta uurnan. Tähän asti vainajat on voitu kuljettaa tuhkattavaksi Torniosta Ouluun, mutta siellä ajat ovat yhä vain tiukemmassa.

Matkakustannusten kasvaminen kaatuu omaisten maksettavaksi.

Maria Keskimaunu

Parin vuoden päästä Oulun kapasiteetti ei enää yksinkertaisesti riitä vastaamaan Raahesta Inariin ulottuvan alueen tarpeeseen. Pohjoisen toinen krematorio on Kajaanissa, mutta sinne on Lapista liian pitkä matka.

– Edestakaisin kilometrejä tulee melkein 700. Se tarkoittaa työpäivien pidentymistä eikä se kustannuksellisesti ole kestävää. Matkakustannusten kasvaminen kaatuu omaisten maksettavaksi, toteaa yrittäjä Maria Keskimaunu Kantolan hautaustoimistosta.

Reitti Torniosta Kajaaniin tulee kuitenkin kevättalvella tutuksi, kun Oulun krematorion menee remonttiin viideksi viikoksi. Tuolloin kaikki Pohjois-Suomen tuhkattavat vainajat viedään Kajaaniin.

Odotus voi käydä raskaaksi

Tällä hetkellä tuhkausaikaa Oulun krematorioon voi joutua odottamaan kolmekin viikkoa. Pitkä odotusaika voi olla sureville omaisille rankka kokemus.

– Omaiset ovat voineet joutua odottamaan vainajan siunaamista jo usean viikon. Sen lisäksi tuhkauksen viipyminen aiheuttaa sen, että ikävä hautajaisprosessi on koko ajan kesken, Keskimaunu pohtii.

Jos asialle ei tehdä mitään, siitä kärsivät erityisesti omaiset.

Tuomo Vuontisjärvi

Myös Oulun seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikkö Tuomo Vuontisjärvi toteaa, että nykyisestä ja mahdollisesti pahenevasta tilanteesta kärsivät nimenomaan omaiset.

– Asialle täytyy tehdä jotain, sillä Pohjois-Suomi tarvitsee vielä yhden uunin lisää. Jos asialle ei tehdä mitään, siitä kärsivät erityisesti omaiset, Vuontisjärvi puuskahtaa.

Lappiin pitäisi rakentaa oma krematorio

Jotta pohjoisessa voitaisiinkin jatkossa järjestää tuhkauksia järkevästi, pitäisi Lapissa miettiä oman krematorion rakentamista. Lapin väestöpohja olisi sen perustamiseen riittävä. Oulussa viime vuonna runsaasta tuhannesta tuhkatusta lähes 300 oli Lapista.

Noin miljoonan euron investointi on yksittäiselle seurakunnalle suuri, joten yhteistyö olisi paikallaan.

– Asiassa pitää harkita kuntien, kaupunkien ja seurakuntien yhteistyötä. Tässä ei voi ajatella pelkästään tätä tai ensi vuotta, vaan pitää ajatella seuraavat 15 vuotta eteenpäin, kehottaa Vuontisjärvi.