Työtön diplomi-insinööri perusti Suomen pohjoisimman kahvipaahtimon

Suomalainen kahvikulttuuri elää jälleen murrosvaiheessa: huomiota kiinnitetään yhä enemmän kahvilajikkeisiin ja kahvin alkuperään. Samalla syntyy uusia pienpaahtimoita. Myös Rovaniemellä aloitti juuri kahvipaahtimo, jonka perusti työttömyyteen kyllästynyt diplomi-insinööri Tuomas Kumpula.

Tuomas Kumpula on juuri perustanut Suomen pohjoisimman pienpaahtimon
Tuomas Kumpula perusti Rovaniemelle maan pohjoisimman kahvipaahtimon. Pienpaahtimoiden määrä on nousussa niin Suomessa kuin maailmallakin. Haastattelu ja kuva: Bikka Puoskari / Yle
Kuva: Bikka Puoskari / Yle

Kahvikulttuurin ensimmäinen aalto teki kahvista kansalle tutun juoman ja siivitti suodatinkahvin voittokulkuun. Kahvin toisen tulemisen myötä kuppeja alettiin täyttää myös espressopohjaisilla juomilla. Nyt tuloaan tekee kahvin kolmas aalto, joka lähestyy jo pohjoisiakin rantoja.

Huomiota kiinnitetään nyt enenevissä määrin kahvilajikkeisiin, kahvin alkuperään ja papujen käsittelytapaan. Kahvikulttuurin uudet tuulet puhaltavat katukuvaan saakka, kun uusia paahtimoita syntyy.

– Pienpaahtimoiden määrä on tällä hetkellä kasvussa sekä maailmalla että Suomessa, kertoo rovaniemeläinen kahviharrastaja Tuomas Kumpula.

Kahviyrittäjäksi pakkoraossa

Kumpula itse on juuri perustanut maan pohjoisimman, Rovaniemellä toimivan kahvipaahtimon. 

Hetken aikaa sain itsekin viettää aikaa työttömänä ja totesin, että se on sellainen tila, jossa ei tapahdu paljoa positiivista.

Tuomas Kumpula

– Päädyin yrittäjäksi pakkoraonkin kautta. Piti työllistää itsensä ja asiaa pyöriteltyäni päädyin perustamaan paahtimon, Tuomas Kumpula sanoo.

Kahvipaahtimo ei ollut konetekniikan diplomi-insinöörille mikään itsestäänselvä valinta, ja mielessä pyöri monta muutakin ideaa konetekniikan alan yrittämisestä suksien valmistukseen. Lopulta kahvin paahtaminen alkoi tuntua järkevimmältä vaihtoehdolta. Niinpä rakkaasta harrastuksesta tuli työ.

Pääasia Kumpulalle oli kuitenkin se, että työttömyys vaihtui tekemiseen.

– Pakko oli jotain tehdä. Hetken aikaa sain itsekin viettää aikaa työttömänä ja totesin, että se on sellainen tila, jossa ei tapahdu paljoa positiivista. Vaikka töitä hakee kovastikin, niin siitä huolimatta siinä vieraantuu siitä arjesta, johon kuuluisi olla tottunut.

Nyt tekemistä riittää, kun Kumpula luotsaa aloittelevaa kahvipaahtimoaan. Huonot taloudelliset ajat ja nykysuhdanteet eivät tuoretta kahvipaahtimoyrittäjää hirvitä.

– Olen yrittänyt katsoa, että yrittäjäriskini ei ole hirvittävän iso. Jos homma ei otakaan tuulta alleen, niin tipun niin sanotusti matolta lattialle. Että en tule olemaan loppuikääni velkavankeudessa tämän takia.

Kumpula onkin päättänyt kokeilla ja katsoa, mitä siitä seuraa. Parhaassa tapauksessa edessä on Lapin valloitus ja muidenkin kuin itsensä työllistäminen.

Rakkaudesta makukirjoon

Rovaniemen Kahvipaahtimoa luotsaava Kumpula on aina ollut mokkajuoman ystävä.

Kahvin kirjo on aika suppea, kun juo vain muutamia suurimpia merkkejä.

Tuomas Kumpula

–  Olen harrastanut kahvin juomista pienen ikäni ja aina on ollut kiinnostus hyvään kahviin.

Kahviharrastus syveni entisestään, kun Kumpula hiljattain alkoi paahtaa omat kahvinsa.

– Kun aloin paahtaa omaan käyttöön, niin näin mitkä ne mahdollisuudet ovat. Kahvin [maku]kirjo on aika suppea, kun juo vain muutamia suurimpia merkkejä.

Siksi Tuomas Kumpula suositteleekin kahvikokeiluja myös muille.

– Viimeistään siinä kohtaa saattaa aueta, mitä kaikkea kahvista pystyisi tekemään. Se on hyvin paljon muutakin kuin ne tutut juhlamokat tai presidentit.