"Vähemmän näissä on naisia näkynyt" – Lautapelitapahtuma vetää puoleensa lähinnä miehiä

Kuopiossa neljättätoista kertaa järjestettävä Kinkkucon-lautapelitapahtuma houkuttelee kymmeniä lautapeliharrastajia ympäri Suomen. Lautapelien suosion uskotaan kestävän tietokonepelien ja tablettien puristuksessa.

ilmiöt
Peliporukka lautapelitapahtuma Kinkkuconissa.
Anna Ronkainen / Yle

Neljättätoista kertaa järjestettävä Kinkkucon kokoaa lautapeliharrastajia ympäri Suomenniemen pelaamaan erilaisia lautapelejä viikonloppuna Kuopioon.

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan tiloissa järjestettävän tapahtuman synnystä ei sen nykyisellä puuhamiehellä Jukka Hintikalla ole täysin tarkkaa tietoa. Alkuajat ulottuvat jonnekin 2000-luvun alkupuolelle.

– Silloiseen Kuopion yliopiston ylioppilaskuntaan kuului useita kerhoja, muun muassa lautapelikerho Kärmes. Luultavasti he halusivat Kuopioon oman tapahtuman, joista ensimmäiset olivat varmastikin pieniä ja Kuopion sisäisiä, kertoo Hintikka.

Jos ensimmäisen pelipäivän eli perjantai-illan osallistujamäärän perusteella voisi jotain ennakoida, niin tapahtuma näyttäisi keräävän tänä vuonna ennätyksellisen määrän osallistujia eli kymmeniä pelaajia.

Tammikuisena lauantaiaamuna ensimmäiset pelaajat ovat hieraisseet unihiekat silmistään hyvissä ajoin ja he ovat jo saapuneet asettelemaan lautapelejään Kinkkuconin tapahtumatiloihin yliopistolle.

– Innokkaimmat ovat jatkaneet perjantaista peli-iltaa pitkälle yöhön ja myös yöpyneet paikalla, virnistää Hintikka.

”Vähemmän näissä on naisia käynyt”

Vaikka Kinkkucon on suunnattu kaikelle kansalle, se näyttää vetävän puoleensa lähinnä nuoria miehiä.

– Pitää yrittää houkutella vähän naissukupuoltakin pelaamaan. Vähemmän näissä on naisia näkynyt, harmittelee kolmatta kertaa tapahtumaan osallistuva Hintikka.

Tapahtumassa pelattavien pelien kirjoon ei juuri nykyisin enää mahdu yhä suomalaisten keskuudessa suositut klassikkopelit kuten esimerkiksi Afrikan tähti tai Kimble.

– Ihan näitä tyypillisiä seurapelejä ei täällä pelata. Niistä on ehkä harrastelijan näkökulmasta aika ajanut ohi. Enemmän tämmöiseen tapahtumaan valikoituu esimerkiksi modernimmat uutuuspelit, kuten Carcassone, Dominion tai Menolippu, kuvailee Hintikka.

Tapahtumaan kolmatta kertaa osallistuvan Hintikan mukaan hyvä meininki saa osallistumaan Kinkkuconiin yhä uudestaan.

– Ja se, kun pääsee vähän pidempiäkin pelejä pelaamaan. Tavallisessa peli-illassa ei semmoisiin ryhdytä, pohtii Hintikka.

Lautapelit pitävät pintansa

Suuren yleisön keskuudessa perinteiset lautapelit eivät ole joutuneet tekemään katoamistemppua tietokoneiden ja tablettien puristuksessa. Vaikka kokonaismarkkinoilla tietokonepelit ovat toki syöneet lautapelien kysyntää, on suosio edelleen vakaalla pohjalla.

– Tietokonepelien pelaaminen on hyvin yksinäistä ja lautapelit puolestaan yhdessä tekemistä. Ero on siinä ja kyllä yhdessä halutaan edelleen tehdä asioita, pohtii kuopiolainen lelukauppayrittäjä Minna Kunnasluoto.

Hän ei usko, että lautapelit häviävät maailmankartalta kokonaan, vaan muutosta on tullut lähinnä siinä, että millaisia pelejä halutaan pelata.

– Nykyisin pelien on oltava nopeita ja helppoja. Klassikkopelit kuten Kimble, Afrikan tähti ja Trivial Pursuit pitävät tietenkin edelleen pintansa, kertoo Kunnasluoto.

Myös Hintikan mukaan lautapelien suosio ei ole laskenut, päinvastoin.

– Ainakin tuntuu siltä, että suosio on kasvussa. Lautapeleistä puhutaan paljon ja ihmiset haluavat kokeilla. Kärmeksen peli-illoissa vakiokävijöiden määräkin on tuplaantunut.