Hyppää sisältöön

Satojatuhansia koiria varastetaan vuosittain teuraaksi Thaimaassa – "Lemmikkikoirat ovat pulskimpia"

Ruotsin television SVT:n mukaan suurin osa Thaimaassa siepatuista ja teurastetuista koirista viedään Vietnamiin. Koirien nahkoista tehdään muun muassa golf-hanskoja.

Thaimaasta Vietnamiin salakuljetettavia koiria häkeissä. Kuva: EPA/STRINGER

Varkaat vievät Thaimaassa vuosittain satojatuhansia koiria saadakseen lihaa ja nahkoja. Varkaita jahtaavien thaimaalaisviranomaisten toimiin tutustuneen Ruotsin television SVT:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) kyseessä on erittäin tuottoisa liiketoiminta.

Varkaiden käsiin päätyneet koirat teurastetaan laittomissa teurastamoissa, joissa otetaan talteen niin lihat kuin nahkatkin. Koiranlihaa myydään jonkin verran paikallisilla toreilla, mutta ainakin 300 000 koiraa salakuljetetaan Thaimaan ulkopuolelle. Useimmiten päätepisteenä on Vietnam, mutta osa viennistä suuntautuu Kiinaan ja Laosiin.

Koirien nahkoista valmistetaan erilaisia tuotteita, muun muassa golfareille myytäviä hanskoja.

Rikollisille kelpaavat kulkukoiratkin, mutta asiantuntijan mukaan erityisen haluttuja ovat hyvin hoidetut ja syötetyt lemmikkikoirat.

– He ottavat kaikki koirat, jotka vain saavat kiinni. Monet kuitenkin varastavat lemmikkikoiria, sillä ihmisystävälliset lemmikit on helppo saada kiinni. Niistä saa myös enemmän rahaa, sillä ne ovat pulskempia ja painavat enemmän, kertoo Gregg Tully Soi dog -eläinsuojelujärjestöstä.

– He liikkuvat öisin ja varastavat lemmikkikoiria talojen pihoista ja ottavat kiinni kulkukoiria, Tully kuvailee varkaiden toimintaa.

Metsässä säkeittäin koirien luurankoja

Laitonta liiketoimintaa tutkivat ja torjuvat viranomaiset pääsevät rikollisten jäljille muun muassa näiden hylkäämien koirien jäänteiden avulla. SVT:n kuvaamalla videolla (siirryt toiseen palveluun) näytetään kuinka poliisi löytää Pohjois-Thaimaassa sijaitsevan Ban Tha Raen lähialueen metsästä säkeittäin koirien luurankoja.

– Näitä luita ei ollut täällä, kun viimeksi kävimme paikalla, sanoo mustia jätesäkkejä penkova poliisi Lamai Sakonpitak.

–  Heillä ei ole mitään käyttöä luille, joten he hylkäävät ne tänne, jatkaa toinen poliisi Chaleaw Chaihung.

Teurastettujen koirien jäänteitä hävitetään myös polttamalla.

Poliisit valittavat, ettei heillä ole riittäviä resursseja laittoman liiketoiminnan lopettamiseksi. Silti onnistumisiakin on. Jokin aika sitten viranomaiset sulkivat Ban Tha Raessa toimineen koirien nahkoja käyttäneen yrityksen.

SVT:n haastattelema poliisi esittelee myös kännykkävideota viranomaisten paljastamasta teurastamosta, jossa sadat juuri teurastetut koirat lojuvat veren peittämällä lattialla.

Vaikka koiranlihan salakuljettaminen ulkomaille on jo itsessään rikos, antaa Thaimaan viranomaisille tehokkaimman aseen se, että koiria hyödyntävät yritykset toimivat ilman lupia.