1. yle.fi
  2. Uutiset

Mikko Lagerstedtin luontokuvat huokuvat salaperäistä unimaailmaa

Mikko Lagerstedt tekee mystisiä luontokuvia, joissa perinteinen valokuvaus yhdistyy digitaiteeseen. Ulkomaillakin mainetta niittäneen Lagerstedtin kaltaisia valokuvaajia on Suomessa varsin harvassa. 

kulttuuri
Tie
HighwayMikko Lagerstedt

Sataa ja vihmoo lunta ja muutaman pakkasasteen säätila tuntuu suorastaan hyytävän kylmältä. Valokuvaaja Mikko Lagerstedt astuu varovaisesti pienen suolammen jäälle (kestääköhän se?) ja ryhtyy tarkkailemaan ympärillä avautuvaa maisemaa. Lagerstedtin näkökulma yleensä dokumentaarisuutta tavoittelevaan luontokuvaukseen on hieman tavallisesta poikkeava: ensin etsitään oikea paikka, sitten kuvataan, ja lopputulosta muokataan voimakkaastikin fotarilla.

- Se on osa omaa visiotani, se että kuvia käsitellään ja luodaan jossain määrin manipulaatioita ja yhdistetään toisiinsa elementtejä eri kuvista. Mutta kyllä tässä kyse on kuitenkin enemmän valokuvauksesta: pääelementithän ovat valokuvia eivätkä mitään tietokoneella tehtyjä juttuja, Lagerstedt pohtii.

Syvyyttä pinnan alla

Luontoihmiseksi tunnustautuvan Lagerstedtin kuvissa oleellisinta on pysähtyneen, jäätyneen hetken tunnelma, joka huokuu paitsi unenomaisuutta ja mystiikkaa, myös hienostuneeksi hiottua esteettistä ilmaisua. Jo kuvien nimet, kuten Frozen Echo, Silent Elegance ja_ Night Walk_ kertovat paljon.

- Pidän siitä, että ihminen pysähtyy katsomaan kuvaa, ja että kuvasta löytyy syvyyttä. Haluan että kuvassa on enemmänkin katsottavaa, ja siksi mystiikka on itselleni luontainen tapa luoda tällainen syventävä efekti mukaan.

Vaikka Mikko Lagerstedtin kuvat ovat vahvasti käsiteltyjä ja stilisoituja, niistä löytyy valokuvataiteen perimmäinen olemus, ehkä dilemmakin.

Mikko Lagerstedt
Mikko LagerstedtYle

- Kyllä se on se oikean hetken löytäminen, vaikka siihen kuvaan kuvakohtaisesti voidaan lisätä jotakin sellaista elementtiä mikä ei välttämättä ole todellinen sillä hetkellä, mutta se kuvaushetki ja valo jakaikki nämä samat aspektit jotka ovat kaikessa muussakin valokuvaukseen liittyvissä jutuissa, niin se on tosi haasteellista.

Taustakuvaksi Kiinaan

Mikko Lagerstedt ryhtyi harrastamaan valokuvausta vuonna 2008 ja on taiteilijana itseoppinut. Viimeisen vuoden ajan hän on pystynyt elättämään itsensä valokuvaamisella, ja hänen töitään on nähty muun muassa Daily Mailissa ja Telegraphissa. Mystiset luontokuvat ovat levinneet lisenssisopimusten avulla esimerkiksi Yhdysvaltoihin ja yksi niistä on löytänyt tiensä jopa kiinalaiseen reitittimen taustakuvaksi.

- He löysivät kyseisen kuvan netistä ja ottivat yhteyttä, sinne se siten päätyi. Laite julkistetaan ensi vuonna tai mahdollisesti jo tämän vuoden lopulla

Lue seuraavaksi