Hyppää sisältöön

Sähkökatkoihin kypsyneet savolaiset näreissään sähköyhtiölle – "Eihän se talvi yllätä, vaan se, kun niitä hommia ei tehdä"

Tuhannet ihmiset etenkin Pohjois-Savon alueella ovat kärsineet sähkökatkoista jo useamman viikon ajan. Energiayhtiö tekee töitä sähköjen palauttamiseksi, mutta odotettavissa on miljoonien lisäkustannukset ylitöistä ja asiakkaille maksettavista korvauksista.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Pohjois-Savossa Vesannolla asuvan Jarmo Sahlmanin tupa oli perjantaina puolilta päivin viileä. Sähköt olivat poikki parikymmentä tuntia, eikä maalämpöpumppu toimi ilman virtaa. Sähkökatkon aikana lämpöä Sahlmanin kotiin antaa jonkin verran varaava takka, mutta esimerkiksi ruuanlaitossa on sovellettava.

– Aamukahvi keitettiin varastohuoneessa, kun minulla on siellä grillit ja näin, Sahlman kertoo.

Sahlmanin mukaan ikävää on etenkin epävarmuus siitä, milloin sähköt palaavat. Mies suhtautuu energiayhtiön toimintaan tilanteessa hyvin kriittisesti.

– Eilisiltana tuli kaksi–kolme kertaa se tiedote, että teillä on ongelmia. Sitten ne sanoo, että kello kolme neljäkymmentä ne saavat sen kuntoon, mutta vielä taitaa mennä monta vuorokautta, ennen kuin on kolme neljäkymmentä, Sahlman tuhahti sähköjen ollessa vielä poikki.

Aamukahvi keitettiin varastohuoneessa.

Jarmo Sahlman

Sähköt palautuivat Sahlmanin kotiin iltapäivällä ainakin toistaiseksi.

– Se tässä ihmetyttää, että taas talvi yllätti, mutta eihän se talvi yllätä, vaan se yllättää, kun niitä hommia ei tehdä, Sahlman lataa.

Jarmo Sahlmanin mukaan sähköyhtiöllä pitäisi olla riittävästi metsureita, jotka huolehtisivat jo etukäteen siitä, että oksat, jotka uhkaavat taipua sähkölinjoille, poistettaisiin hyvissä ajoin.

Ilmajohdot historiaan vasta pitkän ajan päästä

Energiayhtiö Savon Voimassa vakuutetaan, että kaikki mahdollinen sähköjen palauttamiseksi tehdään. Perjantaina aamupäivällä yhtiöllä oli maastossa noin sata asentajaa. Ilmassa on pidetty kolmea helikopteria, joista kaksi on sahauskoptereita ja yksi tarkastuskopteri. Konttorilla on 30 ihmistä hoitamassa tilannetta ja metsissä partioi parikymmentä henkeä.

– Kyllä tässä aika iso joukko on nyt valjastettu tähän hommaan, vakuuttaa Savon Voima Verkon toimitusjohtaja Matti Ryhänen.

Kyllä tässä aika iso joukko on nyt valjastettu tähän hommaan.

Matti Ryhänen

Voimatelin jakeluverkkoasentaja Jari Vidgren lähti perjantaina töihin aamuseitsemäksi levättyään kuudesta seitsemään tuntia.

– Mieluummin lähtee aamusta aikaisemmin kuin illasta pimeää vastaan. Tänään ollaan varmasti sinne kahdeksaan–yhdeksään, mitenkä jaksetaan sitten työkaverin kanssa.

Työ tulee kalliiksi ja asiakkailta on odotettavissa korvausvaatimuksia. Poikkeustilanteelle on kertymässä paljon hintaa.

– Aika vaikea sanoa ihan eksaktia laskua, mutta luulisin että kahdesta kolmeen miljoonaa euroa vähintäänkin – voi olla enemmänkin, toimitusjohtaja Ryhänen arvioi.

Tänään ollaan varmasti sinne kahdeksaan–yhdeksään, mitenkä jaksetaan sitten työkaverin kanssa.

Jari Vidgren

Savon Voimalla on 25 000 kilometriä johtoja ja se investoi verkostoonsa vuosittain 35–40 miljoonaa euroa. Samalla keskijänniteverkkoa muutetaan maakaapeliksi, mikä lisää verkon toimintavarmuutta.

– Kyllä me panostetaan tällä hetkellä aika rajusti tähän, Ryhänen sanoo.

Lisääntyneistä investoinneista huolimatta ilmajohdoista luopuminen jatkunee pitkälle 2030-luvulle ja maksaa yhtiöille satoja miljoonia. Sähkömarkkinalain mukaan 50 prosenttia asiakkaista on oltava säävarman verkon piirissä vuoteen 2020 mennessä.

Apujoukkoja kutsuttu viikonlopuksi

Tilanteen hallintaan saaminen helpottuu, kun ilma taas kylmenee.

– Keli todennäköisesti helpottaa tätä tilannetta, uutta lunta ei tule hyvin paljon tänne meidän alueelle ja kun pakastuu, lumi hiukan kevenee ja se antaa meille aikaa saada nämä johdot kuntoon, Savon Voima Verkon toimitusjohtaja Matti Ryhänen toteaa.  

Myös apuvoimia on tulossa.

Hyvin vaikea tässä on lohduttaa, kyllä asiakkailla tilanne on todella poikkeuksellinen ja kurja.

Matti Ryhänen

– Sitä hankitaan parasta aikaa, eli pyritään etelän suunnalta saamaan muutamia työryhmiä. Pohjoisesta saadaan viikonlopuksi lisää porukoita, jotta nämä meidän koko viikon töitä tehneet asentajat saavat pikkuisen hengähtää tuossa väillä.

Ryhäsen mukaan sähköttömien harmia on hankala lievittää.

– Hyvin vaikea tässä on lohduttaa, kyllä asiakkailla tilanne on todella poikkeuksellinen ja kurja. Teemme kaikkemme, että tämä tilanne saadaan normalisoitua.

.
.