Kanttori nukkuu parhaat päiväunet kirkossa ja kutsuu muutkin kokeilemaan

Siuntion seurakunta kutsuu ihmisiä kirkkoon lepäämään. Idean kehittänyt kanttori haluaa tarjota seurakuntalaisille mahdollisuuden vapaaseen oleskeluun ja jopa nukkumiseen kirkossa. Ensimmäinen lepotapahtuma on tulevana sunnuntaina.

Kotimaa
Kanttori Pami Karvonen lepää Siuntion keskiaikaisen kivikirkon urkuparvella.
Kanttori Pami Karvonen lepää Siuntion keskiaikaisen kivikirkon urkuparvella.Yle

Siuntion suomenkielisen seurakunnan kanttori ja muusikko Pami Karvonen on haaveillut pitkään kirkkokonsertista, jossa yleisö kuuntelisi musiikkia makuullaan eikä mahdollista nukahtamistakaan tarvitsisi nolostella. Ajatus jalostui puolentoista tunnin Lepää kirkossa -tapahtumaksi, joka järjestetään kevään aikana seitsemän kertaa. Ainakin kanttorille uni maistuu keskiaikaisen kivikirkon suojissa paremmin kuin missään muualla.

– Tykkään ottaa päivätorkut ihan joka päivä, jos siihen vain on mahdollisuus. Jos minulla on pitkä työpäivä täällä kirkossa niin myönnettäköön - otan 10-15 minuutin torkut urkuparvella vihkiryijyn päällä. Ei ole mitään sen parempaa paikkaa siihen kuin tämä kiviholvien suoja.

Oma patja mukaan

Lepotapahtuman aikana tehdään läsnäoloharjoituksia, keskustellaan ja lopuksi levätään hiljaisen musiikin siivittämänä. Alunperin seurakunta aikoi hankkia parikymmentä patjaa tapahtumaa varten. Ilmoittautumisia tuli lopulta moninkertainen määrä, joten pötköttelyhalukkaiden osallistujien on otettava oma patja mukaan.

– Katsoin netistä hakusanoilla "lepää kirkossa" ja sieltä ei tullut mitään muuta kuin tämä meidän Siuntion juttu. Luulen, että ihmisillä ei ole tarpeeksi mahdollisuuksia vapaaseen olemiseen kirkossa. Jotkut esimerkiksi stressaa messuun tullessa, että milloin pitää nousta, siitäkin tulee suorittamisen tunteita. Täällä saa olla ihan vapaasti omien ajatusten kanssa.

Aikaa pysähtymiselle

Pami Karvonen on ollut mukana viikonlopun mittaisissa hiljaisuuden retriiteissä, jotka nekin osaltaan vaikuttavat tapahtuman sisältöön. Hiljentyminen voi olla vaikeaa, mutta myös yllättävän palkitsevaa.

– Kyllä minä luulen, että se hetkeen pysähtyminen on ennen kaikkea mieleenpainuva kokemus. Toisille se voi olla myös hyvin vaikeaa, pysähtyä hetkeen ja huomata, että minkälaisia tunteita se saa aikaan. Toisaalta se, että voi tulla näin hienoon ympäristöön, keskiaikaiseen kivikirkkoon ilman minkäänlaisia suorituspaineita niin sehän on itse asiassa hyvin vapauttavaa jos sitä oikein miettii.