Pillimehu homeessa – syynä rikkinäinen pakkaus

Kannuslainen perheenäiti järkyttyi viime sunnuntaina löydettyään limaista mönjää poikansa pillimehusta. Lähemmässä tarkastelussa lima vaikutti homeelta. Mehun valmistaja Valio epäilee, että mehupakkauksessa on ollut mikroskooppisen pieni reikä, jonka takia mehu on homehtunut.

Kotimaa
Kuvassa hometta ja rikkinäinen pillimehupurkki
Jenni Ranta-Pitkänen

Jenni Ranta-Pitkänen tapaa aina itse siemaista pillimehusta, ennen kuin hän antaa mehun pojalleen, muuten täydestä purkista roiskahtaisi mehua lattialle. Tässä tapauksessa siemaisu toi suuhun harmaanruskeaa limaa. Sisältö oli Ranta-Pitkäselle järkytys, koska mehun ei ainakaan päiväyksen mukaan olisi pitänyt olla pilalla.

Ranta-Pitkänen otti yhteyttä mehun valmistajaan eli Valioon, jonka ensiarvio oli, että purkissa oli hometta. Valion omavalvontatutkimukset osoittivat, että mehuerän muut yksilöt olivat hyväkuntoisia, joten kyse oli yksittäisestä laatupoikkeamasta.

Viestintäpäällikkö Kaisa Tikkanen Valiolta kertoo, että homeen arvellaan päässeen purkkiin pakkauksessa olleen mikroreiän kautta.

– Kuluttajalle hyvitetään tuotevirhe. Hänen toimittamansa tuote tutkitaan täällä tarkemmin. Pakkauksen osalta tutkitaan sen tiiveys ja saumat. Mehusta mikrobiologit voivat todeta, että kyseessä on home tarkastamalla kasvuston ulkonäön tarvittaessa mikroskoopilla, kertoo Tikkanen.

Valion mukaan homehtumistapauksia sattuu silloin tällöin. Ei niinkään esimerkiksi maidoilla.

– Sen sijaan mehut ja hillot sokeripitoisina tuotteina homehtuvat helposti, jos pakkaus ei ole tiivis. Mehut ovat hyvin happamia, mikä suojaa niitä muulta kuin hiivojen ja homeiden aiheuttamalta pilaantumiselta. Jos tuotteen pakkaus ei ole tiivis, voivat ympäristössä yleisesti esiintyvät homeet ja hiivat pilata mehun, kertoo Kaisa Tikkanen.