Selvä enemmistö suomalaista: Nato-jäsenyydestä järjestettävä kansanäänestys

Yle Uutisten kyselyssä 63 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että neuvoa antava kansanäänestys on järjestettävä, vaikka presidentti, hallitus ja eduskunnan enemmistö olisivat yksimielisiä jäsenyyden hakemisesta.

politiikka
Naton lippu.
S. Sabawoon / EPA

Selvä enemmistö suomalaisista vaatii kansanäänestystä mahdollisesta Nato-jäsenyydestä. Yle Uutisten kyselyssä 63 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että neuvoa antava kansanäänestys on järjestettävä, vaikka presidentti, hallitus ja eduskunnan enemmistö olisivat ensi vaalikaudella yksimielisiä Nato-jäsenyyden hakemisesta.

Eduskunnan päätöstä pitäisi riittävänä jäsenyyden hakemiselle 27 prosenttia vastaajista. 10 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.

Esimerkiksi pääministeri Alexander Stubb (kok.) on kaavaillut, että Nato-jäsenyydestä voitaisiin päättää pelkästään eduskunnassa, jos maan ulkopoliittinen johto ja vähintään kaksi kolmasosaa eduskunnasta sitä kannattaisi. Samaa mieltä ovat olleet kokoomuksen pitkäaikaiset kansanedustajat Ilkka Kanerva, Pertti Salolainen, Kimmo Sasi ja Ben Zyskowicz.

Äänestystä vaativat erityisesti perussuomalaisten ja vasemmistoliiton kannattajat

Eniten kansanäänestystä vaativia löytyy perussuomalaisten ja vasemmistoliiton kannattajista. Perussuomalaisten kannattajista 82 prosenttia oli sitä mieltä, että kansanäänestys pitäisi joka tapauksessa järjestää. Vasemmistoliiton kannattajista tätä mieltä oli 81 prosenttia.

Sen sijaan RKP:n kannattajista selvä enemmistö, 70 prosenttia, hyväksyisi Nato-jäsenyyden hakemisen eduskunnan päätöksellä. Kokoomuksen kannattajista tätä mieltä oli lähes puolet.

Taloustutkimus haastatteli kyselyä varten 1 002 henkilöä 29.12.2014–8.1.2015. Kyselyn virhemarginaali on koko otoksesta noin 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa. Yksittäisten puolueiden osalta virhemarginaali on tätä suurempi.