Hyppää sisältöön

Stubb Nato-kyselystä: Hyvä, että kansalaiset haluavat osallistua

Pääministeri ei pidä kansanäänestystä Nato-jäsenyyden ehdottomana edellytyksenä, koska ehdottomia edellytyksiä ja vaatimuksia on hänen mielestään politiikassa liikaa.

Pääministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb pitää Ylen Nato-kyselyn tuloksia hyvänä uutisena. Kyselyn mukaan 63 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että Nato-jäsenyydestä pitäisi järjestää kansanäänestys, vaikka presidentti, hallitus ja eduskunnan enemmistö olisivat ensi vaalikaudella yksimielisiä sen hakemisesta.

Stubb pitää tätä myönteisenä osoituksena siitä, että kansalaiset haluavat olla mukana päättämässä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Hän ei kuitenkaan itse pidä kansanäänestystä ehdottomana edellytyksenä jäsenyyden hakemiselle.

- Minun mielestäni politiikassa on liian paljon ehdottomia edellytyksiä ja vaatimuksia, Stubb kommentoi.

Hän lisäsi kuitenkin pitävänsä erittäin tärkeänä sitä, että mahdollisella jäsenyyshakemuksella olisi sekä poliittisen johdon että kansan tuki.

Stubb itse on Nato-jäsenyyden kannalla. Kokoomuksella on asiasta myös puoluekokouspäätös.

- Meidän mielestämme kansanäänestys Nato-jäsenyydestä olisi hyvä asia. Ja meidän mielestämme Nato-jäsenyys lisäisi Suomen turvallisuutta ja Suomen päätöksentekomahdollisuuksia, hän sanoi.

Soini: Kansanäänestys pitäisi järjestää

Eniten kansanäänestyksen vaatijoita löytyi kyselyssä perussuomalaisten kannattajista. Heistä 82 prosenttia oli sitä mieltä, että äänestys pitäisi järjestää joka tapauksessa.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin mielestä tulos on looginen, koska äänestyksen vaatiminen on puolueen kanta.

- Hyvin on viesti mennyt perille, Soini sanoi.

Hän itse vastustaa Nato-jäsenyyttä, samoin kuin puolueen enemmistö.