1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Matti Nykänen nauttii Joutsenon rauhasta: "Tuntuu luontevalta laittaa omaa kotia kuntoon"

Matti Nykäsen urheilu-uran huippuvuosiin mahtui menoa ja meininkiä maailmalla. Nykyään mäkikotka asuu Lappeenrannan Joutsenossa. Tuiki tavallisen arjen ja koiran ulkoiluttamisen lomassa ex-urheilija halajaa kuitenkin edelleen mäkihyppytorniin. Juttu on julkaistu tammikuussa 2015.

Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Entinen mäkihyppääjä Matti Nykänen on asunut Joutsenossa jo kaksi vuotta. Viime kesänä mäkikotka meni naimisiin, ja nyt elämä soljuu eteenpäin työkeikkojen lomassa omakotitaloa kunnostaen. Kymmenvuotiaan kiinanpalatsikoiran ulkoilutus kuuluu niinikään arjen tärkeimpiin rutiineihin.

Nykänen on viihtynyt Joutsenossa hyvin. Paikkakunta ei tarjonnut juurikaan mitään uutta tai yllätyksellistä, mutta sitä ei ole kaivattukaan.

– Jyväskylä on kiireisempi, menoa ja säpinää on enemmän kuin täällä. Kaipaan rauhallisuutta, ja mielikin on rauhoittunut täällä. Tämä on mukavaa, Nykänen kertoo.

– Leppoisa kiva kylä. Meillä on ihanat ja auttavaiset naapurit. Jos jotain puuttuu, niin naapureilta löytyy, Nykänen kiittelee.

Matti Nykänen Lappeenrannan Joutsenossa. Kuva: Tommi Parkkinen/Yle

Oman elämänsä Remontti-Reiska

Omakotitaloon muuttanut Nykänen tarttui mielellään vasaran kahvaan.

– Tuollaisessa vanhemmassa talossa on aina jotain pientä. Tuntuu luontevalta laittaa omaa kotia kuntoon, Nykänen kertoo.

Eteläkarjalaiset ovat tunnetusti välitöntä porukkaa. Maankuulu urheilija Matti Nykänen kiinnostaa kaikkia, mutta tungettelevaa käytöstä Nykänen ei ole havainnut.

– Ihmiset tulevat mukavasti juttelemaan, siinä ei ole yhtään väkinäisyyttä. Keskustellaan, vaihdetaan kuulumisia, ja viime aikoina on puhuttu tästä minun 100 päivää ilman viinaa -haasteesta. Olen ollut jo monta kymmentä vuotta suurennuslasin alla, ja täällä ei kyllä tunnu siltä, Nykänen toteaa.

Nykänen tunnistetaan silti ruokakaupan hyllyjen välissä.

– Yksi rouva tuli juttelemaan, että jaahas, sinulla ei ole kaljaa kärryssä ollenkaan. Minä siihen, että no ei ole, Nykänen nauraa.

Kerran mäkihyppääjä, aina mäkihyppääjä

Saimaasta ei vielä ole tullut kovinkaan tärkeä osa uusjoutsenolaisen elämää. Viime vuosina vesillä liikkuminen on rajoittunut muutamaan purjehdusreissuun. Mäkihyppäämistä Nykänen sen sijaan kaipaa jatkuvasti. Viimeksi mäkikotka hyppäsi Kuopiossa kaksi vuotta sitten.

– Kyllähän semmoinen tunne aina on, että pitäisi päästä hyppäämään. Veteraanien MM-kisat on maaliskuussa, ja jos aikataulut vähääkään suo, niin käyn Taivalkoskella hyppäämässä. Mestari pystyy hyppäämään ihan kylmiltäänkin, Nykänen lupailee.