Ebolarokotteita päästää kokeilemaan epidemiamaissa

Kenttäkokeiden lasketaan vievän puoli vuotta. Sen jälkeen on päätettävä, kuinka laajoja rokotusten on oltava, jotta ne riittävät estämään epidemiat.

Marylandissä tutkitaan injektiopullossa olevaa lääkettä ebolarokottena. Kuva: EPA

Kahden ebolarokotuksen ihmiskokeet ovat osoittaneet rokotteet turvallisiksi, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO. Seuraavaksi aletaan kokeilla rokotteiden tehoa kolmessa Länsi-Afrikan maassa, jotka parhaillaan kärsivät ebolaepidemiasta pahiten.

WHO:n ebolaohjelmaa johtavan Marie-Paule Kienyn mukaan rokotteita kokeillaan tuhansilla terveillä vapaaehtoisilla Guineassa, Liberiassa ja Sierra Leonessa. Testattavien joukossa on terveydenhoidon työntekijöitä.

Rokotteilla ei Kienyn mukaan ole havaittu vakavia sivuvaikutuksia, vaikka toisen testit keskeytettiin joulukuussa hetkeksi, kun jotkut koehenkilöt olivat sanoneet kärsineensä lievistä nivelkivuista.

Uuden koevaiheen arvioidaan vievän noin puoli vuotta. Samaan aikaan valmistajat lisäävät tuotantoa, ja kokeiden loppuun mennessä rokoteannoksia odotetaan olevan tarjolla jo miljoonia. Asiantuntijoiden mietittäväksi jää, kannattaako rokote antaa kokonaisille väestöille vaiko vain riskialtteimmille ryhmille.

Kokeiltavat rokotteet ovat brittiläis-yhdysvaltalaisia. Useita muita on kehitteillä Yhdysvalloissa, Venäjällä ja muuallakin, Kieny kertoo.

Epidemiamaat saavat lisätukea IMF:ltä

WHO:n ilmoituksen lisäksi perjantaina kerrottiin myös, että Kansainvälinen valuuttarahasto IMF valmistelee ebolan takia Liberialle, Sierra Leonelle ja Guinealle 150 miljoonan dollarin eli runsaan 126 miljoonan euron tukea. Viime syksynä annettu ensierä oli 130 miljoonaa dollaria.

Epidemian pahiten koettelemissa kolmessa maassa ebolaan kuoli viime vuonna 8 235 ja sairastui miltei 21 000 ihmistä, raportoi WHO aiemmin tällä viikolla. Pahin tilanne on Sierra Leonessa, jossa on todettu viikon aikana 250 uutta tartuntaa. Liberiassa ja Guineassa tartuntanopeus on hidastunut.

IMF:n lisätuki perustuu teollisuusmaiden G20-ryhmän marraskuiseen päätökseen auttaa epidemiamaita rahastosta, joka on tarkoitettu velkahelpotuksiin luonnonkatastrofien runtelemissa valtioissa. Rahasto perustettiin Haitin vuoden 2010 maanjäristyksen jälkeen.