1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pariisin isku

Ylikomisario Ranskan piirityksestä: Vaarallinen ja hankala tilanne

Piirityksessä poliisi ensimmäiseksi eristää alueen ja pyrkii rauhoittamaan tilanteen, ylikomisario Pekka Höök kertoo. Lähtökohta on hänen mukaansa se, ettei kukaan loukkaannu tai joudu hengenvaaraan.

Ranskassa käynnissä oleva piiritystilanne vaikuttaa erittäin valitettavalta ja hankalalta, Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario Pekka Höök arvioi. Hän kommentoi tilannetta yleisellä tasolla, koska tiedot piirityksestä ovat vaihdelleet päivän mittaan.

– Jos kyseessä on henkilöitä, jotka ovat jo käyttäneet aseita ja julkisuudessa olleiden tietojen mukaan järeitä aseita, tilanne on tietysti erittäin vaarallinen ja hankala. Viranomaisten on käytettävä kaikki parhaat taitonsa pyrkiessään parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen, Höök sanoo.

Hänen mukaansa viranomaisten ensi toimet piirityksessä ovat alueen tai rakennuksen eristäminen ja tilanteen rauhoittaminen. Vaara ja mahdollisuudet loukkaantua pyritään minimoimaan mahdollisimman pieniksi, hän kertoo.

– Tämän jälkeen pyritään saamaan yhteys kohdehenkilöön tai -henkilöihin. Pyritään selvittämään, mistä on kysymys ja mitkä ovat kohdehenkilöiden syyt: onko heillä esimerkiksi vaatimuksia.

Höök kuvaa piirityksen alkuvaiheita sekaviksi. Rauhoittamisen tarkoitus on hänen mukaansa se, ettei kukaan loukkaannu tai joudu hengenvaaraan.

– Alkuvaiheessa on helposti mahdollisuus erilaisiin paniikkitunteisiin. Riskit kasvavat myös, kun tilanne venyy. Joku saattaa menettää malttinsa.

Riskit kasvavat, kun tilanne venyy. Joku saattaa menettää malttinsa.

Ylikomisario Pekka Höök

Höök toteaa, että maailmalla on lukuisia esimerkkejä pitkään jatkuneista piirityksistä. Myös Suomessa on ollut useamman päivän kestäneitä tilanteita, hän sanoo.

Lähtökohta on, että poliisi on valmis käyttämään aikaa. Höök arvioi, ettei ajan kuluminen ole ensimmäinen ongelma.

Ranskassa Pariisin terrori-iskuista epäillyt miehet ovat valmiita kuolemaan piirityksessä, uutistoimistot kertovat. Heillä on tiettävästi panttivanki.

– Jos näin olisi, että joku haluaa marttyyrikuoleman tai muuta, ainoa lopputulos, mihin poliisi pyrkii, on sama. Neuvottelut voivat olla astetta vaikeammat ja kestää kauemmin, jos henkilöiden oma asenne on tuollainen, Höök sanoo. Tiedotusvälineiden mukaan Ranskassa piiritetään myös miestä, jonka kerrotaan ottaneen useita panttivankeja juutalaisessa ruokakaupassa.