Puolustusvoimien uuden palvelukeskuksen avajaisia vietetään Tuusulassa

Neljään eri kaupunkiin hajautettu puolustusvoimien uusi palvelukeskus aloitti toimintansa vuodenvaihteessa. Tuusulan Taistelukoulun alueella toimii yksiköitä esimerkiksi tiedonhallintapalveluista ja henkilöstöpalveluista. Keskuksen avajaisia juhlitaan maanantaina.

Kotimaa
sotilas tähtää lumihangessa
YLE Keski-Suomi

Puolustusvoimien uusi palvelukeskus on aloittanut toimintansa Tuusulassa. Pääosa keskuksesta sijaitsee Joensuussa, mutta sen toimintaa on hajautettu myös Mikkeliin, Tampereelle ja Tuusulaan.

Perinteikkään Taistelukoulun alueella Tuusulassa toimii Oppimis – ja kuvapalveluyksikkö sekä osia tiedonhallinta- sekä henkilöstöpalveluista.

– Tämä on merkittävä juttu keskiselle Uudellemaalle. Täältä on vuosien saatossa viety paljon joukkoja pois, joten on hyvä, että Taistelukoulun alue on saatu jäämään puolustusvoimien käyttöön. Täällä toimii kuitenkin puolustusvoimien ainoa kurssikeskus, sanoo Oppimis – ja kuvapalveluyksikön johtaja komentaja Petri Parviainen.

Taistelukoulun alueella järjestetään vuosittain yli 300 tilaisuutta. Muina puolustusvoimien hallintoyksiköinä alueella jatkavat Tiedustelukoulu, Toimintakykyosasto sekä Puolustushallinnon rakennuslaitos.

Vuodenvaihteesta alkaen alueella työskentelee vakinaisesti noin 80 puolustushallinnon työntekijää.

Tuusula sai vain osan palvelukeskuksesta

Palvelukeskuksen paikasta väännettiin kättä muutama vuosi sitten ja yhtenä vaihtoehtona oli koko keskuksen sijoittaminen Tuusulaan. Keskuksen arveltiin paikkaavan lakkautetun Hyrylän varuskunnan jättämää työpaikkavajetta. Tuusula menettää työpaikkoja myös kansainvälisen keskuksen siirtyessä Santahaminaan.

Uusi palvelukeskus päädyttiin kuitenkin lopulta hajauttamaan useaan eri kaupunkiin.

– Tämä oli oikeastaan varsin hyvä kompromissi. Näin saatiin osaajat jäämään eri paikkakunnille, eikä yhteen paikkaan syntynyt suuria rekrytointiongelmia. Taistelukoulun tilat soveltuvat hyvin juuri tälle joukolle, eikä enempää olisi varmaan mahtunutkaan, sanoo Parviainen.

Palvelukeskus koordinoi pääesikunnan alaisuudessa puolustusvoimien yhteisiä tukipalveluja. Se muun muassa osallistuu henkilöstön rekrytointiin ja hoitaa laskutusta.