1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiinasta löytyi hevosvaljakkojen hautuumaa

Aikansa korkeaa teknologiaa edustaneita vaunuja oli purettu 2 800 vuotta sitten maakaivantoon vieri viereen.

Kiinasta on löytynyt tuhansien vuosien takainen ylimysten hautausmaa, jossa vainajien lisäksi lepäsi kymmeniä hevosia vaunuineen.

Pekingin yliopiston arkeologisissa kaivauksissa Zaoyangissa Keski-Kiinassa on löytynyt lähes 30 hautaa sekä erillisiä kuoppia, joihin oli peitelty 49 hevosparia ja niiden kaksipyöräisiä vaunuja. Vaunut oli purettu osiin ja pakattu tiukasti vieri viereen.

Arkeologeilla on alueelle edelleen runsaasti kaivettavaa, mutta toistaiseksi haudoista on jo löytynyt muun muassa lohikäärmeen muotoinen keramiikkaruukku sekä pronssiruukku ja viivoittimen tapainen litteä työkalu, joihin oli kaiverrettu muinaisia kirjoitusmerkkejä.

Alue on ajoitettu 2 800 vuoden takaiseksi. Siten haudoista niin ikään löytyneet soittimet kuuluvat vanhimpiin Kiinasta koskaan tavattuihin musiikki-instrumentteihin. Joukossa on pronssisia kilkuttimia ja sitra. Kaikkiaan esinelöytöjä on jo yli 400. Niistä on runsaasti kuvia International Business Times (siirryt toiseen palveluun) -lehden uutisen yhteydessä.

Hauta-aarteiden runsaus antaa ymmärtää, että Yangtzejoen laaksossa sijainnut Chun pikkuvaltio oli vauraampiin kuin on osattu olettaa.

– Mitä enemmän vaunuja, sitä rikkaampi valtio. Vaurautta mitattiin sillä tavoin. Nykytermein ne olivat aikansa korkeaa teknologiaa. Vain ylimyksillä oli vaunuja, kertoi arkeologian professori Liu Xu Kiinan CCTV:n haastattelussa.