Energia-ala joutuu sopeutumaan alhaiseen sähkönhintaan vielä vuosia

Energiateollisuuden mukaan yhä useampi sähköntuottaja ajautuu talousvaikeuksiin vaikean markkinatilanteen takia ja yhä useampi työntekijä on vaarassa menettää työpaikkansa alalla.

energia
Voimalinja
Toni Pitkänen / Yle

Sähkön alhainen hintataso ja vaikea markkinatilanne aiheuttaa työpaikan menetyksiä sähköyhtiöissä. Teollisuuden Voiman eilinen ilmoitus YT-neuvotteluista kielii alan ongelmista ja Energiateollisuuden mukaan yt-ilmoitukset tulevat saamaan jatkoa.

Jo nyt energia-alan investoinnit on jäädytetty lähes kokonaan, eikä sähkön markkinahintaan ole odotettavissa nousua lähitulevaisuudessa.

– Aika monessa yhtiössä on jo ollutkin näitä yt-menettelyjä ja toimintoja on uudelleen järjestelty. Yhtiöt ovat joutuneet pohtimaan strategioitaan ja organisoitumistaan. Uskon, että näin tulee olemaan jatkossakin, sanoo sähköntuotannosta vastaava johtaja Jukka Leskelä Energiateollisuus ry:stä.

Tilanne jatkuu huonona vuosia

Energiateollisuus ei odota sähkön hinnan nousua lähitulevaisuudessa. Leskelän mukaan Euroopan taloustilanteessa tulisi tapahtua selkeä muutos parempaan, mikä piristäisi teollista toimintaa ja nostaisi tätä kautta sähkön tuottajahintaa. Toisaalta Leskelä penää selkeämpää ohjausta energiamarkkinoille, mikä taas voisi piristää investointeja.

– Ohjaus ei saa perustua poliittisesti päätettyihin tukiin, vaan investoinnit tehdään energiamarkkinahintoja vastaan, Leskelä sanoo.

Hän pitää tärkeänä, ettei kotimaisten polttoaineiden verotusta enää tässä tilanteessa koroteta.