1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kihlakunnansyyttäjä: Viiankiaavan malmikairausten esitutkinta lopetetaan

Kaivosyhtiö Anglo American Sakatti Oy:n kairaukset Sodankylässä Viiankiaavan suojelualueiden uumeniin eivät johda syytteisiin. Lapin syyttäjäviraston syyttäjä on määrännyt lopettamaan esitutkinnan asiassa. Tutkintapyynnön oli tehnyt Lapin luonnonsuojelupiiri.

luonto
Pitkospuut Viiankiaavalla
Viikolla tein iltalenkin Viiankiaavan luontopolulla. Lumet olivat jo sulaneet, ja jänkä vettä tulvillaan. Välillä rupesi jo epäilyttämään, pääsenkö vaelluskengissä ylipäätään reittiä läpi, mutta hyvinhän tuosta lopulta kuitenkin selvittiin.Jukka Brusila

Luonnonsuojelupiiri oli pyytänyt poliisia selvittämään syyllistyikö kaivosyhtiö rikokseen kairatessaan malminetsintäreikiä viistoon Viiankiaavan soidensuojelu- ja Natura-alueen alle.

Syyttäjän mukaan on varsin todennäköistä, että asiassa ei ole tapahtunut rikosta ja siksi esitutkinta lopetetaan. Syyttäjä vetosi siihen, että kairaukset olivat tapahtuneet Natura-aluetta hallinnoivan Metsähallituksen hyväksymällä tavalla. Lisäksi Lapin ELY-keskus ja kemikaali- ja turvallisuusvirasto Tukes olivat arvioineet, ettei kaivosyhtiö Anglo American Sakatti Oy:n toiminnassa ollut moitittavaa.

Lapin luonnonsuojelupiiri on tyytymätön syyttäjän ratkaisuun ja harkitsee asian viemistä valtakunnansyyttäjä käsittelyyn.

Lue seuraavaksi