Nooralotta Neziri aitoi Porin parhaaksi urheilijaksi 2014

Ensimmäisenä suomalaisnaisena alle 13 sekunnin aitonut Nooralotta Neziri on Porin Vuoden Urheilija 2014. Valinnan teki Porin Urheilutoimittajain kerho jäsenäänestyksenä.

urheilu
Nooralotta Neziri Tampereen Eliittikisoissa 25.8. 2013
Yle

Porin viime vuoden parhaaksi urheilijaksi on valittu aitajuoksija Nooralotta Neziri. Valinta julkistettiin lauantaina ensimmäistä kertaa Puuvillan kauppakeskuksessa pidetyssä yleisötilaisuudessa.

Neziri sai Porin urheilutoimittajien äänestyksessä 196 pistettä ( 9 ykkössijaa ). Hänen meriittinään viime vuodelta on mm. 100 metrin aitojen SM-kulta. Lisäksi hän teki uuden SE-ajan ja aitoi ensimmäisenä suomalaisnaisena alle 13 sekunnin: 12,98.

Toiseksi äänestyksessä tuli pyörätuolikelaaja Leo-Pekka Tähti. Hän keräsi 158 pistettä ( 9 ykkössijaa ). Tähti kelasi viime vuonna 100 metrin EM-kultaa ja 200 metrillä EM-hopea.

Yli sadan pisteen äänestyksessä ylsi kolmanneksi tullut karateka Helena Kuusisto: 105 pistettä ( 6 ykkössijaa ). Karatessa +68-kiloisten sarjassa kilpaileva Kuusisto otti viime vuonna mm. EM-pronssia ja joukkuekilpailussa EM-hopeaa.

Kuuden parhaan joukkoon äänestettiin neljänneksi pyöräilijä Lotta lepistö 89 pistettä ( 1 ), viidenneksi uimari Matti Mattsson 83 pistettä ja kuudenneksi painonnostaja Anna Everi 46 pistettä.

Äänestäjiä oli yhteensä 28 ja ääniä sai kaikkiaan 24 urheilijaa.

Porin Vuoden Urheilija on valittu vuodesta 1964 lähtien. Ensimmäisenä tunnustuksen sai painonnostaja Kaarlo Kangasniemi.

Tuleva ja menneen ajan menestyjä saivat tunnustusta

Porin Vuoden Nuori Urheilija on Eero Ahola.15-vuotias Ahola hallitsi viime vuonna ylivoimaisesti sekä kuulassa että kiekossa ikäluokkansa kisoja ja voitti molemmissa lajeissa myös Suomen mestaruudet. Ahola rikkoi kuulantyönnössä jopa miesten Kalevan kisojen A-rajan, mutta ei alaikäisenä saanut osallistua kisoihin.

Perinteisen Martti Laippala -palkinnon porilaisen urheilun hyväksi tehdystä työstä sai jääkiekon grand old man Lasse Heikkilä. Pitkällä urallaan hän on vaikuttanut Porissa pelaajana, valmentajana ja toimitusjohtajana. Valmentajana hän johdatti Ässät kahteen Suomen mestaruuteen. Heikkilä on toiminut myös Suomen jääkiekon A-maajoukkueen päävalmentajana.

Huipulla-teko yleisöäänestyksellä alppihiihtolupaukselle

Tänä vuonna jaettiin ensimmäisen kerran palkinto porilaisen urheiluvuoden merkittävimmästä teosta. Porin Urheilutoimittajain kerhon, kauppakeskus Puuvillan, Budget Sportin ja Porilaine-lehden yhteistyössä järjestämä äänestys keräsi lähes 1000 ääntä.

Yleisö äänesti ykköseksi kahdeksan ehdokkaan joukosta alppihiihtäjä Janina Mäkisen. Näin hänen valintaansa perusteltiin ehdokaslistalla: " Hänen nousunsa Porin tasaisista maastoista alppihiihdon maailmancup-rinteeseen Levillä on jo ihme sinänsä. 17-vuotiaan Mäkisen ihmettä korostaa lapsuudessa koettu vaikea sairaus ja se, että kesäharjoittelusta osa meni vakavan liikenneonnettomuuden takia sairaalassa."

Palkituille pienoismallit Huipulla-lasiveistoksesta

Porin parhaiksi valitut saivat pienoismallit Huipulla-veistoksesta. Lisäksi Vuoden Nuori Urheilija palkittiin Länsi-Suomen Osuuspankin lahjoittamalla stipendillä.

Huipulla-veistos julkistettiin syksyllä Puuvillan kauppakeskuksen avajaisten yhteydessä. Teos on toteutettu Porin Urheilutoimittajain kerhon ja Puuvilla Oy:n yhteistyönä.

Porilaisen lasitaiteilija Kari Kuisman tekemä Huipulla-teos kunnioittaa porilaisia menestyneitä urheilijoita. Sen oheen kiinnitetyssä laatassa ovat Porin Vuoden Urheilijoiden nimet kautta aikain.