1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Poliisiasiantuntija: Suomen poliisilla hyvät valmiudet vaikeiden piiritystilanteiden hoitoon

Poliisijohtaja Seppo Kolehmainen poliisihallituksesta pitää Ranskan panttivankitilannetta erittäin poikkeuksellisena ja vaikeana hoitaa. Kolehmainen toimi itse 80- ja 90-luvulla erikoistehtävissä muun muassa poliisin Karhu-ryhmässä.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen Kuva: Yle

Poliisin toiminnan onnistumista Ranskan panttivankitilanteen ratkaisussa ei Kolehmaisen mukaan voi vielä arvioida, koska tapaukseen liittyviä yksityiskohtia ei ole tiedossa.

Kolehmaisen mukaan Suomessa poliisi pyrkisi tällaisissa tilanteissa aina rauhanomaiseen ratkaisuun ja turvaamaan niin panttivankien kuin kaappareidenkin henkeä ja terveyttä. Kolehmainen sanoo uskovansa, että Ranskan poliisi toimii samalla tavalla.

Ranskan panttivankidraama päättyi kuitenkin poliisin rynnäköintiin ja kolmen terroristiksi epäillyn sekä ilmeisesti myös useamman panttivangin kuolemaan.

- Joskus vaan tilanteet ajautuvat siihen niinkuin tässäkin tapauksessa on ilmeisesti käynyt, että yleisjohtaja on tehnyt ratkaisut niiden tietojen perusteella mitä hänellä on ollut ja tilanne sitten päättyi näin, sanoo Kolehmainen.

Kolehmaisen mukaan Suomen poliisilla on kykyä vaikeiden operaatioiden hallintaan ja piiritystilanteiden osaamiseen kiinnitetään huomiota poliisien koulutuksessa peruskoulutuksesta lähtien.

- Jokelan ja Kauhajoen valitettavien tapahtumien jälkeen poliisi on lisännyt osaamista ja operaatiokykyä myöskin tämäntyyppisissä tehtävissä. Voi sanoa, että meillä on paremmat valmiudet kuin viisi vuotta sitten.