Jemenin al-Qaidan jäsen sanoo järjestön olevan Pariisin terrori-iskun takana

Terroristiverkosto al-Qaidan Jemenissä olevan nimettömänä pysyttelevän jäsenen mukaan isku oli kosto profeetta Muhammedin kunnian puolesta. Korkea-arvoinen al-Qaida-johtaja sheikki Hareth al-Nadhari on julkaissut YouTubessa ääniviestin, jossa hän ei kuitenkaan ottanut vastuuta iskusta.

Ulkomaat
Luodinreikä Charlie Hebdon toimituksen ikkunassa Pariisissa 7. tammikuuta.
Luodinreikä Charlie Hebdon toimituksen ikkunassa Pariisissa 7. tammikuuta.Martin Bureau / AFP / Lehtikuva

Jemenin al-Qaidan jäsen sanoo järjestön olevan ranskalaisen satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen tehdyn terrori-iskun takana. Nimettömänä pysyttelevän jäsenen mukaan isku oli kosto profeetta Muhammedin kunnian puolesta.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Jemenin al-Qaida-johtaja sheikki Hareth al-Nadhari on julkaissut YouTubessa ääniviestin, jossa hän ei kuitenkaan ottanut vastuuta iskusta. Al-Nadhari sanoi, että iskun syynä olivat profeetan loukkaukset. Al-Nadhari myös kuvaili hyökkääjiä jumalan "uskollisiksi sotilaiksi", jotka opettivat ranskalaisille sananvapauden rajat.

Nimettömänä pysytelleen al-Qaidan jäsenen mukaan iskun kohde oli valittu huolella. Uutistoimisto AP:lle antamassaan englanninkielisessä lausunnossa hän huomauttaa, että al-Qaidan edesmennyt johtaja Osama bin Laden varoitti länttä pilkkaamasta muslimien pyhinä pitämiä asioita.

Jäsenen mukaan al-Qaida on pidättäytynyt ottamasta vastuuta iskusta tähän asti turvallisuussyistä.

Terrori-iskun silminnäkijöiden mukaan iskun tekijöiksi epäillyistä veljeksistä vanhempi Saïd Kouachi oli vannonut uskollisuutta Jemenin al-Qaidalle hyökätessään Charlie Hebdon toimitukseen. Hänen on myös kerrottu oleskelleen Jemenissä moneen otteeseen.

Uutistoimisto AFP:n mukaan myös nuorempi veli Chérif Kouachi olisi viettänyt aikaa Jemenissä. AFP:n mukaan ei ole kuitenkaan varmaa, ovatko veljesten nimet menneet sekaisin ja vain toinen heistä on ollut Jemenissä.

Chérif Kouachin kerrotaan kuitenkin maininneen matkustaneensa Jemeniin puhuessaan puhelimessa ranskalaisen tv-kanavan kanssa kesken piirityksen. Chérif oli sanonut, että Pariisin iskut olivat Jemenin al-Qaidan määräämät.

Molemmat veljekset kuolivat perjantaina poliisin tekemässä rynnäkössä Dammartin-en-Goëlessa.

Samaan aikaan pariisilaiseen ruokakauppaan hyökännyt Amedy Coulibaly oli sen sijaan kertonut televisiolle antamassaan haastattelussa edustavansa terroristijärjestö Isisiä. Myös hän sai surmansa piirityksen päätteeksi.

Jos Jemenin al-Qaida todella oli iskun takana, kyseessä on ensimmäinen kerta, kun terroristiverkoston jemeniläishaara onnistuu toteuttamaan iskun länsimaissa.

Lähteet: Reuters, AP, AFP