1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Unelma Ylämaan 30-metrisestä kivipyramidista elää

Entinen Ylämaan kunta on nykyisin osa Lappeenrantaa. Vuoden 2010 alussa tapahtunutta kuntaliitosta edelsi yksi hanke ylitse muiden. Se oli kivestä rakennettu matkailuvaltti, noin 30 metriä korkea kivipyramidi. Ylämaan viimeinen kunnanjohtaja, pyramidihankkeen puuhamies ja kivilähettiläs Esko Hämäläinen on täyttänyt 70 vuotta. Unelma pyramidista elää yhä.

Esko Hämäläinen jätti Ylämaan kunnanjohtajan työpöydän vuoden 2010 alussa. Kuva: Yle

Lappeenrannan Ylämaa on tunnettu 1940-luvulla löytyneestä jalokivestä spektroliitista. Ylämaan viimeinen kunnanjohtaja Esko Hämäläinen puuhaili ennen kuntaliitosta Ylämaalle kivipyramidia, joka olisi voinut toimia matkailuvalttina ja spektroliitin markkinointikärkenä.

Pyramidin taru ei ainakaan 70-vuotispäiviään viettävän Hämäläisen mukaan ole lopussa.

– Ei se pyramidihanke ole mihinkään hautautunut. Se on tavallaan ikiaikainen hanke. Ei minulla ole sellaista kuvaa, että se pitäisi kuopata tai unohtaa.

Esko Hämäläinen on kiviteollisuuden tunnettu puolestapuhuja. Eläkepäivillään hän on kiertänyt maailmaa kertomassa spektroliitista.

Tavoitteena on, että Ylämaan jalokivi nousisi tunnetuimpien arvojalokivien joukkoon tulevien vuosien aikana.

– Olen esimerkiksi Yhdysvalloissa törmännyt siihen, että pyramidiprojektiin voisi olla halukkaita yhteistyökumppaneita. Optio toteutumisesta on olemassa. Rakenteet ja valmiudet ovat valmiina, jos mittavalta tuntuva rahoituskuvio vain selviäisi.

Rahoituksesta puuttuu miljoonia

Suurin hidaste hankkeen etenemiselle on jjopayli 8 miljoonan euron hintalappu. Erilaisten mahdollisten matkailuun liittyvien tukien jälkeenkin rahoitusta pitäisi kerätä vielä 2–3 miljoonaa euroa. Nykyisessä taloustilanteessa summa vaikuttaa massiiviselta.

Haavia on koko ajan valmiina maailmalla, jos henkilö tai firma haluaisi lähteä mukaan.

Esko Hämäläinen

– Asiantuntijatahot ovat valmiina, jos tämä sangen mittava rahoitus vain saadaan kasaan. Haavia on koko ajan valmiina maailmalla, jos henkilö tai firma haluaisi lähteä mukaan. Voisi olla mahdollista esimerkiksi antaa omistusoikeus nimeen. Se ei pilaisi hanketta, jos pyramidi vain olisi Lappeenrannassa Ylämaalla.

Pyramidin rakentaminen ei olisi helppo tehtävä. Etenkin roudan, veden, pakkasen ja lumen vaikutukset pitäisi ottaa tarkasti huomioon. Esko Hämäläinen ei kuitenkaan hätäile. Hanke odottaa oikeaa aikaa.

Spektroliitti maailmalle

Jalokivet näyttelevät Ylämaan viimeisen kunnanjohtajan eläke-elämässä suurta osaa. Spektroliitti on Ylämaan, ja samalla Hämäläisen ylpeydenaihe.

– Kolmenkymmenen vuoden aikana ja asian harrastajana voin sanoa, että spektroliitin tilanne on kiinnostava. Eläkepäivillä olen harrastanut yrittäjän ominaisuudessa lähettilästoimintaa. Voin sanoa, että spektoroliitti on tällä hetkellä 30 kuuluisimman jalokiven joukossa. Sen asema on laadullisesti samalla tasolla kuin parhaimman sinisen opaalin tai safiirin. Spektroliitti on kuitenkin nuori jalokivi. Siksi se sekoitetaan usein sinisiin labradoriitteihin. Eroavuutta yritetään tuoda maailmalla esiin.

Esko Hämäläinen uskoo, että spektroliitti nostaa asemaansa muiden jalokivien joukossa vielä entisestään. Jalokiveä yritetään parhaillaan nostaa tunnetuimpien arvojalokivien joukkoon. Tie on kuitenkin vielä pitkä.

Spektroliitin markkinahinta on Hämäläisen mukaan maailmankaupassa vielä varsin alhainen, tavallisten ametistien luokkaa. Hintaluokka on siis selvästi alempi kuin tunnetuimpien arvojalokivien. Jos hinnoittelu nousee vuosien kuluessa, niin myös tuotanto-olosuhteet luultavasti paranisivat.

Kuntaliitos ei mennyt putkeen

Ylämaan kunnalliselämässä on Esko Hämäläisen mukaan rauhallista, vaikka kylätoiminta on pysynyt aktiivisena – jopa vireämpänä kuin ennen kuntaliitosta.

Kuntaliitoksista tulee julkisuudessa virheellinen kuva.

Esko Hämäläinen

– Kuntaliitoksista tulee julkisuudessa virheellinen kuva. Usein puhutaan poliittisesti siitä, miten pienen kunnan asiat saadaan kuntoon. Totuus Ylämaan ja monen muunkin liityneen pikkukunnan tapauksessa on toinen. Kolmen vuoden siirtymäajasta on tullut automaatti kunnalliselämässä. Kolmen vuoden jälkeen ajetaan liittyvän kunnan palvelut alas.

Ylämaa pyrkii Hämäläisen mukaan pitämään nyt puoliaan yhtenä kaupunginosana ja korostamaan vahvuuksiaan, kuten kiviteollisuutta.

Yksi isku alueelle on ollut terveyspalveluiden heikkeneminen.

– Oli tarkoitus, että terveyskeskus säilyy terveyspalvelupisteenä. Niin siinä vain kävi, että ennen kolmen siirtymävuoden loppua oli jo alkamassa alasajo. Nyt Ylämaalla on kiertävä terveyspalveluiden auto. Se ei ole sama asia kuin terveyskeskus, Hämäläinen kertoo.

Entisen kunnanjohtajan eläkepäivät jatkuvat jalokiven parissa. Spektroliittilähettiläältä ei puutu tekemistä.