Näin nuorisoteatterissa: Ennen ensi-iltaa jännitetään kolme tuntia ja siivotaan teatteri tiptop

Meitä katsojia kiehtoo, mitä tapahtuu teatterin kulisseissa muutama tunti ennen ensi-iltaa. Riihimäen Nuorisoteatterissa ainakin lämmitellään, avataan ääntä, jännitetään ja tietenkin siivotaan.

Kuva: Tiina Kokko / Yle

Riihimäen Nuorisoteatterissa (siirryt toiseen palveluun)saa lauantaina ensi-iltansaKeväällä isä sai siivet-näytelmä. Porukka alkaa valua näyttämölle Kino Sampoon kolmisen tuntia ennen esitystä. Ilmassa on innostusta, jännitystä, keskittymistä, mutta myös tarmoa.

Me ollaan tosi hyvin saatu tää tehtyä niin lyhyessä ajassa.

Ella Uppman

_Keväällä isä sai siivet  _on alkujaan Tomi Kontion (siirryt toiseen palveluun) Finlandia Juniorilla palkittu lastenkirja, josta on myöhemmin tehty näytelmä. Ennen Riihimäen Nuorisoteatteria se on esitetty ainakin Kansallisteatterin lavalla.

Ohjaaja Ella Uppman myöntää, että tuli haukattua melkoinen pala, kun hän otti ohjattavakseen näin ison teoksen. Yllätyksiltä ei ole lokakuussa alkaneen matkan aikana vältytty. Ennen tätä Uppman on ohjannut pari pienempää esitystä.

Mutta mitään ei saa, jos ei yritäkään. Kolmisen tuntia ennen ensi-iltaa kaikki näyttää hyvältä.

– Tää on tosi iso näytelmä ja pitkä teksti. Me ollaan tosi hyvin saatu tää tehtyä niin lyhyessä ajassa, naurahtaa Uppman vapautuneesti.

Keho ja mieli pitää lämmitellä

Kehon ja mielen lämmittely ennen esitystä on tärkeää! Kuva: Tiina Kokko / Yle

Mutta mitä tapahtuu Riihimäen Nuorisoteatterissa juuri ennen ensi-iltaa, kun 16–19-vuotiaat nuoret valmistautuvat esitykseensä?

– Me tullaan tänne jännittämään ehkä kolmea tuntia ennen. Sitten ne maskeeraa itsensä ja siivoavat. Siivouslistat on jaettu. Sen jälkeen on kehon ja mielen lämmittelyä ja äänenavaus niin, että ääni kulkee lavalla ja kuuluu ihan takariviin asti, aloittaa ohjaaja listan ja jatkaa samaan hengenvetoon:

– Sen jälkeen laitetaan tarpeisto paikalleen, ja sitten mennään keskittymään.

Hyvä keino keskittyä on valita oma nurkka tai tila ja olla hiljaa.

– Tai sitten voidaan tehdä ihan keskittymisharjoituksia ryhmän kesken. Ollaan koko ryhmä poppoossa ja lasketaan vaikka kerrallaan numeroita.

Varokaa pölypallerot!

Näytelmässä Emmi Koukon roolina on kapteenin puuttuva peukalo. Luonnerooli selvästi, mutta miten näyttelijä valmistautuu ensi-iltaan?

Koko tää rakennus laitetaan tiptop, jotta yleisön on kiva tulla tänne, ettei pölypallerot nurkissa pyöri.

Emmi Kouko

– No, mä vaan kerään hyvää energiaa ja heilun päättömästi täällä. Keskityn hyvään fiilikseen.

– Jännittää, jännittää, mutta sillai sopivasti.

Emmi Kouko paljastaa myös sen, miksi siivoaminen kuuluu nuorisoteatterilaisten tehtäviin ennen esitystä.

– Koko tää rakennus laitetaan tiptop, jotta yleisön on kiva tulla tänne, ettei pölypallerot nurkissa pyöri.

Kaikenlaisia hyödyllisiä taitoja sitä Riihimäen Nuorisoteatterissa oppiikin.