Mistä löytyisi ikääntyville karavaanareille sopiva katto pään päälle?

Karavaanariharrastajat haluavat pysyä tien päällä mahdollisimman pitkään. Autoteollisuus ei ole vielä ymmärtänyt huomioida harrastajien ikääntymistä.

Kuva: Joona Haarala / Yle

Karavaanareiden valtakunnallisessa edunvalvontajärjestössä SF-Caravanissa iloitaan joka vuosi kasvavasta jäsenmäärästä. Samaan aikaan yhdistyksessä on kuitenkin tunnustettu se tosiasia, että jäsenistö ikääntyy ja yhä useampi on valinnan edessä: jatkaako vai luopuako jopa vuosikymmeniä jatkuneesta harrastuksesta?

Turkulainen karavaanariaktiivi Olli Rusi kertoo, että kokeneiden jäsenten harrastamisen esteitä on tosissaan syytä tutkia.

– Tämä on yhteisöllinen harrastus, jota harrastavat eri-ikäiset yhdessä. Kun tarkastellaan karavaanariharrastajien kokoonpanoa, niin jo ikääntyvien huomiota pitäisi tarkastella paremmin, jotta he eivät tarpeettomasti luopuisi hyvästä harrastuksesta.

Yksi esimerkki ikääntyvän harrastajan ongelmista on lumi. Miten lumen saa pois matkailuajoneuvon katolta, kun talvella ollaan tien päällä? Myös vaunujen liikuttaminen ja telttojen pystyttäminen voi olla vaikeampaa kuin nuorempana.

Sen sijaan ikääntyvien ajokorteista karavaanariaktiivi Olli Rusi ei ole niin huolissaan.

– Useammin ajokortista luopuminen tulee itselle mieleen ennen kuin kolkutellaan liikenneturvallisuuden rajoja, Rusi toteaa.

Autoteollisuuden heräämistä odotellaan

Autoteollisuus ei ole vielä herännyt siihen, että matkailuvaunuista tai -autoista olisi vanhuksille suunnattuja versioita. Olli Rusi kertoo, että useasti kalustoa joudutaan räätälöimään. Tämä nostaa luonnollisesti hintaa etenkin käytetyissä ajoneuvoissa.

– Ajoneuvojen rakenteet ovat kevyitä, että muutosten tekeminen saattaa olla iso työ. Muutoksia tehdään useammin uuteen kalustoon.

Samaan hengenvetoon Olli Rusi muistuttaa, että karavaanariharrastus ei ole pelkkää tiellä kulkemista, vaan myös leirintäalueilla pitää huomioida harrastajien ikääntyminen.

– Ajoneuvokalusto on vain yksi osa harrastusta. Kun tarkastellaan esimerkiksi alueita ja palveluja, niin kenties niissä on helpointa löytää erilaisia ratkaisuja.

Karavaanarit kokoontuvat perinteisesti tammikuun alussa Turkuun Caravan Show -tapahtumaan.