1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Charlie Hebdo ilmestyy ensi viikolla myös ulkomailla – lehdestä miljoonan painos

Terrori-iskun kohteeksi joutunutta lehteä on tehty perjantaista lähtien toisen ranskalaislehden lainaamissa tiloissa. Ranskassa Charlie Hebdon pelastaminen nähdään niiden islamistien uhmaamisena, jotka haluavat nujertaa lehden, uutistoimisto AFP kertoo.

Sanomalehti Charlie Hebdon etusivu 7. tammikuuta. Kuva: EPA

Ranskassa keskiviikkona terrori-iskun kohteeksi joutunut satiirilehti Charlie Hebdo ilmestyy ensi viikolla myös ulkomailla lehden saaman maailmanlaajuisen huomion vuoksi, kertoo uutistoimisto AFP.

Lehdestä otetaan miljoonan kappaleen painos normaalin 60 000 sijaan.

Alan lähteet kertovat AFP:lle, että Charlie Hebdon käyttämä jakeluyhtiö on useiden ulkomaisten yhtiöiden kanssa  sopinut lehden jakelusta. Sopimuksia on tehty Sveitsiin ja Espanjaan ja neuvotteluja käydään myös muissa maissa, muun muassa Kanadassa, AFP kertoo.

AFP:n mukaan  lehden irtonumeroita on pyydetty moniin maihin, jossa Charlie Hebdo ei ole ollut tunnettu. Jakeluyhtiöt ovat luvanneet käyttää ensi viikon numerosta saatavat tulot keskiviikon verilöylyssä kuolleiden 12 ihmisen perheiden auttamiseen.

Verilöylyssä kuoli kahdeksan lehden työntekijää. Iskusta hengissä selvinneet ovat työskennelleet uuden numeron parissa perjantaista lähtien. Liberation-lehti on lainannut heille työtilat.

Charlie Hebdo oli talousvaikeuksissa ennen iskua. Marraskuussa se vetosi ihmisiin saadakseen lahjoituksia toimintansa jatkamiseen. Terrori-iskun jälkeen muu ranskalaismedia on tarjonnut yhtiölle apuaan ja Ranskan hallitus harkitsee lehden pelastamista, AFP kertoo.

AFP:n mukaan Charlie Hebdon toiminnan jatkuminen on nähty Ranskassa niiden islamistien uhmaamiseksi, jotka haluavat nujertaa lehden, sekä sananvapauden puolustamiseksi.

Keskiviikkoisen iskun syyksi uskotaan lehden julkaisemia pilakuvia profeetta Muhammedista. Lehti joutui islamistien suuttumuksen kohteeksi jo vuonna 2006, kun se julkaisi tanskalaislehti Jyllands-Postenin alun perin julkaisemat pilakuvat profeetta Muhammedista. Jyllands-Postenin pilakuvat nostattivat aikoinaan suuttumusta eri puolilla islamilaista maailmaa.