1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pariisin isku

Hamas ja Hizbollah tuomitsevat Pariisin iskut – "terroristit loukkaavat islamia enemmän kuin pilakuvat"

Islamistinen palestiinalaisjärjestö Hamas toteaa, etteivät mielipide-erot oikeuta murhaa.

Hizbollahin johtaja Sayyed Hassan Nasrallah kuvattuna heinäkuussa 2014. Kuva: Wael Hamzeh / EPA

Islamistinen palestiinalaisryhmä Hamas on tuominnut Pariisissa keskiviikkona tehdyn iskun Charlie Hebdo -lehteä vastaan. Järjestö korostaa, etteivät mielipide- ja ajatteluerot oikeuta murhaa.

Hamas tuomitsee samalla Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kommentin, jossa tämä vertaa Pariisin iskua Hamasin Israelin siviilialueille tekemiin raketti-iskuihin.

Hamas kutsuu sitä epätoivoiseksi yritykseksi yhdistää Hamas ja palestiinalaisten vastarinta maailmanlaajuiseen terrorismiin.

Myös libanonilainen shiialainen islamistijärjestö Hizbollah on tuominnut iskun. Hizbollahin johtaja Sayyed Hassan Nasrallah sanoi perjantaina, että nk. takfiri-terroristiryhmät loukkaavat islamia jopa enemmän kuin ne, jotka ovat hyökänneet profeetta Muhammedia vastaan kirjoissa, elokuvissa tai pilapiirroksissa.

Takfiri-termi viittaa muslimeihin, jotka syyttävät muita uskosta luopumisesta. Hizbollah pitää sunnimuslimien hallitsemia ääriryhmiä, muun muassa al-Qaidaa ja Isisiä, takfireina.

Hizbollah toimii poliittisena puolueena, mutta sillä on myös sotilaallinen siipi, joka on lähettänyt taistelijoita Syyrian hallituksen tueksi. Yhdysvallat pitää Hizbollahia terroristijärjestönä ja myös EU on asettanut Hizbollahin sotilaallisen siiven terroristilistallleen.