YK: Libyan konfliktin osapuolet neuvottelupöytään

Neuvottelut on määrä järjestää Genevessä ensi viikolla. Tavoitteena on viime kuukausina yltyneen sekasorron päättäminen ja yhteishallituksen muodostaminen.

Ulkomaat
YK:n edustaja Bernardino Leon.
YK:n edustaja Bernardino Leon.EPA

Libyassa vallasta taistelevat osapuolet ovat sopineet neuvotteluista maan sekasorron päättämiseksi, YK kertoo.

YK:n isännöimät neuvottelut järjestetään Genevessä Sveitsissä ensi viikolla. Tarkkaa päivää YK ei kertonut.

Neuvottelujen tavoitteena on sopia yhteishallituksen muodostamisesta sekä maan vakauttamisesta, jotta sille saadaan hyväksyttyä uusi pysyvä perustuslaki. Neuvotteluissa pyritään sopimaan myös turvallisuusjärjestelyistä, joilla eri puolilla maata riehuvat väkivaltaisuudet saadaan loppumaan.

YK ilmoitti neuvotteluista sen jälkeen, kun maailmanjärjestön edustaja Bernardino Leon oli tavannut Libyan kiistapuolia ja kehottanut heitä palaamaan neuvottelupöytään "ennen kuin on liian myöhäistä".

YK ei kertonut, keitä neuvotteluihin tarkalleen osallistuu.

Leon tapasi torstaina Libyassa muun muassa kenraali Khalifa Haftarin, joka johtaa Benghazissa Itä-Libyassa taistelua islamistijoukkoja vastaan.

Leon neuvotteli myös Libyan kansainvälisesti tunnustetun, mutta maan itäosaan paenneen hallituksen edustajien kanssa, samoin pääkaupungissa Tripolissa toimivan kilpailevan hallinnon edustajien kanssa.

Libyassa toimii useita aseistettuja ryhmiä, jotka olivat yli kolme vuotta sitten syrjäyttämässä Muammar Gaddafin hallintoa, mutta eivät ole sen jälkeen alistuneet yhteiseen komentoon. Ryhmien väliset väkivaltaisuudet ovat lisääntyneet viime kuukausina.

Osapuolet tapasivat Leonin johdolla syyskuussa, mutta joulukuuksi sovittuja uusia neuvotteluja lykättiin toistuvasti taistelujen kiihdyttyä. YK:n turvallisuusneuvosto varoitti viime kuussa, että se voi määrätä pakotteita rauhanprosessia horjuttaville osapuolille.

Lähteet: AFP, Reuters