1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsin porvaripuolueet vaativat uudella innolla Nato-selvitystä

Venäjän toimet ovat lisänneet Nato-jäsenyyden kannatusta Ruotsissa.

Kuva: S. Sabawoon / EPA

Sotilasliitto Nato kiinnosti ruotsalaisia poliitikkopuhujia Sälenissä käynnistyneessä perinteisessä turvallisuuskonferenssissa.

Kansanpuolueen puheenjohtaja Jan Björklund totesi puheenvuorossaan kaikkien porvaripuolueiden kannattavan nyt Nato-jäsenyyden etujen ja haittojen selvittämistä.

Suomessa asiaa on selvitetty, mutta Ruotsissa vastaavaa analyysiä ei ole haluttu tehdä.

Porvaririntaman ykköspuolueen, maltillisen kokoomuksen tuore puheenjohtaja Anna Kinberg Batra linjasi jo lauantaina puolueensa toivovan selvityksen tekemistä. Keskustan johtaja Annie Lööf antoi Sälenissä selvitystyölle niin ikään tukensa.

Istuva hallitus ja Vasemmistopuolue tosin ovat toista mieltä. Sosiaalidemokraattinen ulkoministeri Margot Wallström samoin kuin Vasemmistopuolueen Jonas Sjöstedt sanoivat, että asian selvittäminen lähettäisi ulkovalloille väärän signaalin.

- Sitä tavallisesti selvitetään, mikä halutaan toteuttaa, Jonas Sjöstedt tokaisi.

Nato-jäsenyyden kannatus on Ruotsissa noussut viime aikoina, samalla kun keskustelu Venäjän voimapolitiikasta on käynyt kuumana.

Jäsenyyden kannattajien määrä kasvussa

Tuoreimman kyselyn mukaan jäsenyyden kannattajia on jo selvästi enemmän kuin vastustajia.

Ruotsin turvallisuudesta ja valmiudesta vastaavan viranomaisen MSB:n kyselyssä 48 prosenttia vastaajista katsoi, että Ruotsin pitäisi liittyä Natoon heti tai tulevaisuudessa. Vastustajia oli 35 prosenttia.

Mutta perjantaina julkaistu Ipsos-tutkimuslaitoksen mittaus tosin kertoi aivan muuta. Sen mukaan jäsenyyttä kannattaa 33 ja vastustaa 47 prosenttia ruotsalaisista. Tässäkin kyselyssä jäsenyyden kannatus oli selvästi kuitenkin noussut.

Ruotsin puolueista Nato-jäsenyyttä kannattavat tällä hetkellä maltillinen kokoomus ja Kansanpuolue.

Puolustuspolitiikka on alue, jota Ruotsissa sorvataan hallitusrajan ylittävällä konsensuksella. Käytäntöä päätettiin jatkaa niin kutsutussa joulukuun yhteisymmärryksessä, jolla Ruotsi vältti uusintavaalit.

Jyrki Hara, Sälen