Jemeniläislähteet: Pariisin lehti-iskun tekijät saivat asekoulutusta Jemenissä

Uutistoimisto Reutersin turvallisuuslähteiden mukaan molemmat veljekset menivät vuonna 2011 kolmeksi viikoksi Jemeniin ja tapasivat siellä muun muassa vaikutusvaltaisen Jemenin al-Qaidan vaikutusvaltaisen saarnaajan Anwar al-Awlakin.

Ranskan poliisin julkaisema kuva Charlie Hebdon iskun tekijöiksi epäillyistä veljeksistä Cherif Kouachista (vas.) ja Said Kouachista. Kuva: Ranskan poliisi / AFP / Lehtikuva

Jemeniläisten viranomaislähteiden mukaan molemmat pariisilaislehti Charlie Hebdon toimitukseen hyökänneet veljekset olivat olleet ampumakoulutuksessa Jemenissä, uutistoimisto Reuters kertoo.

Sen mukaan Saïd ja Chérif Kouachi saivat koulutusta terroristivekosto al-Qaidan Jemenin haaran tukialueella Maribissa.

Aiemmin yksi jemeniläislähde on kertonut, että toinen veljeksistä, Saïd Kouachi, oli käynyt Jemenissä. Cherif Kouachi puolestaan oli kertonut ranskalaiselle televisioasemalle, että hän sai rahoitusta al-Qaidan vaikutusvaltaiselta saarnaajalta Anwar al-Awlakillta ja että hänet "lähetti" Jemenin al-Qaida.

Reuters on kertonut aiemmin myös, että Jemenin al-Qaidan jäsen on YouTubessa julkaisemassaan videossa saonut järjestön olevan Charlie Hebdoa vastaan tehdyn iskun takana.

Jemenissä kesällä 2011

Nyt Reutersille nimettömänä puhunut turvallisuuslähde kertoo, että veljekset saapuivat Omaniin 25. heinäkuuta 2011 ja menivät sieltä salaa Jemiin, jossa he olivat kaksi viikkoa. Nimettömänä esiintyneen lähteen mukaan veljekset tapasivat al-Awlakin ja kouluttautuivat sen jälkeen kolmen päivän ajan Maribin autiomaa-alueella.

Sieltä he palasivat Omaniin ja lähtivät takaisin Ranskaan 15. elokuuta 2011, lähde sanoo.

Toinen tiedustelulähde vahvistaa Reutersille, että veljekset tulivat Omanin kautta Jemeniin vuonna 2011 ja saivat siellä koulutusta. Hän toteaa, että Jemenin turvallisuusjoukot olivat tuolloin keskittyneet arabikevään kansannousuun.

Kouachin veljekset kuolivat, kun Ranskan turvallisuusjoukot perjantaina rynnäköivät painotaloon, jossa he piileskelivät.

Vaikutusvaltaisena taistelijoiden värvääjänä pidetty al-Awlaki kuoli syyskuussa 2011 Yhdysvaltain tekemäksi epäillyssä lennokki-iskussa.