1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Deflaatiopeikosta voikin olla Suomelle merkittävää hyötyä – "Piristää kulutusta"

Suomi voi hyötyä merkittävästi euroalueella alkaneesta deflaatiosta eli kuluttajahintojen laskusta. Öljyn hinnan vanavedessä monet tuotteet saattavat nyt halventua ja kotimainen kulutus piristyä. Asiantuntijat eivät usko, että nyt olisi alkamassa pelätty pitkäaikainen hintojen laskukierre.

Kuva: Oliver Berg / EPA

Viime viikolla kuultiin jälleen uusi talousuutinen, jota moni oli pelännyt. Deflaatio eli hintojen aleneminen on alkanut euroalueella. Kuluttajahinnat laskivat ennakkotietojen mukaan joulukuussa 0,2 prosenttia.

Euroopan keskuspankki EKP on jo pitkään taistellut deflaatiota vastaan, mutta nyt näyttää, että huonolla menestyksellä. Asiantuntijoiden mukaan tilanne ei ole kuitenkaan huolestuttava. Päinvastoin.

– Tällä kertaa deflaatio ei välttämättä ole mitenkään paha asia, koska se tulee tällaisen kertarysäyksen eli öljyn hinnan tippumisen takia. Eli päinvastoin, se on hyvä asia, sanoo Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen.

Hyvän nykyisestä tilanteesta tekee se, että kun esimerkiksi bensiinin hinta laskee, rahaa jää kulutettavaksi muihin asioihin. Ja samaan aikaan muidenkin tuotteiden hinnat voivat laskea.

– Kaikissa hyödykkeissä, tavaroissa ja palveluissa on jonkin verran kuljetusta ja energiaa. Periaatteessa kaikkien hyödykkeiden ja palveluiden kustannukset laskevat ja sitä kautta periaatteessa hinnat voivat myös laskea, sanoo Ilkka Lehtinen.

Paha vai hyvä deflaatio?

Edellisen kerran deflaatiossa oltiin euroalueella viitisen vuotta sitten. Silloin tilanne jäi lyhytaikaiseksi.

Yleensä deflaatiota pidetään vaarallisena siksi, että ihmiset saattavat lykätä ostoksiaan, kun hintojen odotetaan laskevan vielä enemmän. Seurauksena voi olla pitkään kestävä hintojen laskukierre, mikä on myrkkyä taloudelle.

Nyt pelkoa ei asiantuntijoiden mukaan ole, sillä deflaation syynä on öljyn hinnan lasku eikä niinkään kuluttajien pelko. Nyt pitäisikin puhua niin sanotusta hyvästä deflaatiosta.

– Hyvää deflaatiota on esimerkiksi, kun elektroniikkatuotteiden hinnat laskevat sen ansiosta, että valmistajat pystyvät olemaan tuottavampia ja myymään tuotteita edullisemmin. Tähän samaan nippuun voi laskea myös raakaöljyn hinnan laskemisen. Se on meille hyvää deflaatiota ja auttaa meitä hyvin laaja-alaisesti, sanoo Nordean ekonomisti Pasi Sorjonen.

– Tämä piristää yksityistä kulutusta, kun ihmisillä on enemmän rahaa käytettävissä. Myös yritysten kustannukset laskevat. Tämä on kertaluontoinen, ei pysyvään kierteeseen johtava negatiivinen asia, uskoo Tilastokeskuksen Ilkka Lehtinen.

Hyötyä Suomen taloudelle

Hintojen lasku voi saada siis Suomenkin talouden rattaat pyörimään nopeammin, jos ihmiset innostuvat kuluttamaan. Tarkkoja arvioita hyödyistä ei ole olemassa, mutta taloudelliset vaikutukset voivat olla merkittäviä.

– Tilanteessa, jossa meidän yksityinen kulutuksemme ei määrällisesti kasva, investoinnit vähenevät ja vienti jonkin verran vähenee, niin tämä saattaa olla hyvinkin ratkaiseva apu, sanoo Nordean Pasi Sorjonen.

Eniten deflaatiosta hyötyvät esimerkiksi paljon autoilevat ihmiset.

– Tuskin tässä nyt mitään kulutusjuhlia aloitetaan. Mutta kyllä ihminen, joka ajaa paljon autolla huomaa, että hänellä on nyt enemmän rahaa. Tällainen ihminen voi kyllä vaikka haaveilla uuden auton ostamisesta, sanoo Ilkka Lehtinen.

"Ei deflaatiopelkoa"

Deflaatio eli hintojen lasku huolestuttaa usein etenkin asunnonomistajia. Jos yleinen hintataso laskee, voi myös oman asunnon arvo laskea, kun ostajaehdokkaat vain odottelevat halvempia hintoja. Samalla asuntolainojen reaalikorot nousevat, kun inflaatio ei enää syö asuntolainaa pois ja yleinen korkotaso on jo nyt lähes nollassa.

Asiantuntijat kuitenkin toppuuttelevat huolia.

– Ei meillä olla sellaisessa deflaatiopelkotilanteessa. Asuntojen hinnoissa on pientä laskua, mutta se johtuu pikemminkin työttömyyspeloista tai rahanpuutteesta, sanoo Ilkka Lehtinen.