Eduskunnan loppurutistus alkaa

Loppukauden vaikein asia on sosiaali- ja terveysuudistus. Soten kohtalo on eduskunnan perustuslakivaliokunnan käsissä.

Kuva: Yle

Eduskunta palaa tiistaina joulutauolta takaisin töihin. Lakiesitysten ruuhkaa puretaan tiiviisti seuraavat kaksi kuukautta, ja maaliskuun puolivälissä eduskunta jää vaalilomalle.

Eduskunnan käsiteltävänä on vielä muun muassa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus eli sote. Perustuslakivaliokunta pohtii, miten uudistus lutviutuu kuntien itsehallintoon. Miljoonan asukkaan sote-alueilla yhden kunnan ääni uhkaa kadota.

Sote-uudistuksen lopputaistossa yksin jääneen kokoomuksen piiristä on arvioitu ja ehkä toivottukin, että sote kaatuisi perustuslakivaliokuntaan ja palaisi seuraavan hallituksen pöydälle. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen tosin vakuuttaa, että puolueet ovat sitoutuneet soten saattamiseen eteenpäin.

– Uskon, että se ajallisesti valmistuu, mutta tuleeko perustuslakisyistä asiaan mahdollisesti uusia ulottuvuuksia, niin se sitten selviää aikanaan.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman uskoo, että sote valmistuu.

– Se ei ole hallitus-oppositio-kysymys, vaan siinä ovat kaikki puolueet takana. Uskon, että myös perustuslakiongelmat pystytään ratkaisemaan eduskunnassa perustuslakivaliokunnan käsittelyssä.

Päivähoidon rajaus jumiutui

Eduskunta odottelee vielä esitystä lasten päivähoito-oikeiden rajaamisesta ja kotihoidon tuen uudesta jakotavasta. Hallitus sopi uudistuksista rakennepaketin yhteydessä, mutta niiden valmistelu jumiutui. Hallituksen sivistyspoliittinen ministerityöryhmä käsittelee asiaa ensi viikolla.

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen oli alun perin demareille hankala kysymys.  Kodinhoidon tuen jakoa isän ja äidin kesken vastustivat kristillidemokraatit.

Sekä SDP:n Backman että kokoomuksen Satonen korostavat, että sovitusta pidetään kiinni. Lähestyvät eduskuntavaalit vaalit lisäävät kuitenkin irtiottohaluja.

Luvassa on vielä myös lisäbudjetti, johon sekä kokoomus että SDP haluaisivat kasvua ja työllisyyttä tukevia toimia.