Taistelut leimahtivat Ukrainassa – yli 300 jäi jumiin hiilikaivokseen

Taisteluiden kerrotaan olleen yhtä kiivaita kuin sodan kuumimpaan aikaan kesällä. Kazakstaniin suunniteltu rauhankokous uhkaa peruuntua taisteluiden takia.

Ukraina
Zasyadkon hiilikaivoksen pääsisäänkäynti.
Arkistokuvassa Zasyadkon hiilikaivoksen pääsisäänkäynti.Photomig / EPA

Donetskin kaupungin ympärillä käytiin kiivaita taisteluita sunnuntaina. Paikalla olleiden toimittajien mukaan taistelut olivat jopa yhtä rajuja kuin viime kesänä, jolloin sota Ukrainan armeijan ja Venäjän tukemien separatistien välillä oli kuumimmillaan.

On epäselvää, kuka aloitti tulituksen. Ankarimmat yhteenotot koettiin jälleen Donetskin lentokentän alueella. Separatistit ovat yrittäneet jo kuukausien ajan saada haltuunsa lentokenttää, jonka rakennukset ovat jo raunioituneet.

Armeijan mukaan separatistit ampuivat armeijan asemia raketeilla ja tykistöllä sunnuntain aikana 41 kertaa.

Separatistit kertovat puolestaan , että armeijan ampuma kranaatti osui muuntajaan, joka syöttää sähköä Zasyadkon hiilikaivokseen, joka on yksi Euroopan suurimmista kaivoksista. Sähköt katkesivat, jolloin 331 kaivosmiestä jäi loukkuun syvälle maan alle.

Sähkökatko pysäytti hissit, sammutti valot ja katkaisi kaivoksen ilmanvaihdon. Kaivosmiehet saatiin kuitenkin ylös kaivoksesta viiden tunnin kuluttua.

Jatkuvat taistelut uhkaavat estää Kazakstaniin torstaiksi suunnitellun rauhantapaamisen.

Kazakstanin pääkaupunkiin suunnitellaan tapaamista, johon tulisivat Ukrainan, Venäjän, Ranskan ja Saksan valtionpäämiehet. Saksan liittokansleri Angela Merkel on kuitenkin ilmoittanut, ettei hän osallistu tapaamiseen, elleivät osapuolet aidosti sitoudu Minskin rauhansopimukseen ja tee konkreettisia tekoja sotatoimien lopettamiseksi.

Lähteet: AFP, AP