Skotlannista löytyi jurakautinen merilisko

Skotlannista on löydetty paljon esihistoriallisten eläinten fossiileja, mutta löytäjät ovat myyneet suuren osan fossiileista keräilijöille. Dearcmhara shawcrassin löytäjä lahjoitti esineet museoon ja sai nimensä tieteen historiaan.

Esihistoriallisten eläinten tutkijat ovat tunnistaneet ennen tuntemattoman iktyosaurin eli kalaliskon jäänteet. Eläimen fossiileja löydettiin Skotlannin rannikolla sijaitsevan Skyen saaren rannoilta jo vuonna 1959, mutta luita on tutkittu vasta viime aikoina.

Uudelle lajille on annettu tieteellinen nimi Dearcmhara shawcrassi. Nimen ensimmäinen osa tulee gaelinkielisestä sanasta, joka tarkoittaa meressä elävää liskoa. Toinen osa on kunnianosoitus löydön tehneelle amatööritutkijalle, Brian Shawcrossille, joka lahjoitti fossiilit Glasgown museolle sensijaan, että olisi myynyt ne keräilijöille.

Dearcmhara shawcrassin luurangosta on löydetty vain neljä kappaletta, mutta tutkijat vovat jo niiden perusteella tehdä kiinnostavia johtopäätöksiä.

Haita muistuttava otus eli jurakaudella silloista Skyen saarta ympäröivissä matalissa ja lämpimissä vesissä syöden kaloja ja pieniä liskoja. Kalalisko kasvoi runsaan neljän metrin mittaiseksi. Sen melamaiset eturaajat vaikuttivat hyvin vahvoilta, joten eläin saattoi olla hyvin nopea uimari.

Jurakautta koskevat tiedot ovat varsinikin merissä eläneiden liskojen osalta hyvin puutteelliset. Uusi löytö onkin siksi hyvin kiinnostava. Skyen saari on yksi maailman parhaita paikkoja jurakauden, eli 160 - 170 miljoonaa sitten eläneiden eläinten tutkimiseen.

Löydöstä kertoo tiedelehti Scottish Journal of Geology ja siitä uutisoi mm. Independent-lehti (siirryt toiseen palveluun).