Myötätuulen tuvasta vastaus asiaan kuin asiaan

Paltamon työvoimayhdistyksen Myötätuulen tuvan olohuoneeseen voivat kaikki tulla tapaamaan muita ihmisiä sekä saamaan apua mihin tahansa asiaan.

Paltamo
Liitutaulu, jossa on kirjoitusta.
Paltamon työvoimayhdistys

Olohuonetoimintaa tarvitaan Paltamoon, sillä kuntaan on kaivattu matalan kynnyksen kohtauspaikkaa.

– Paltamoon on muuttanut uusia ihmisiä, jotka ovat toivoneet paikkaa, missä voisi tutustua uusiin ihmisiin. Olohuone on siis kaikille avoin paikka, ei vain työttömille, Paltamon työvoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Huotari mainitsee.

Juttuseuran lisäksi olohuoneessa on tarjolla muun muassa Jelppi-piste, Pyykit puhtaaksi -itepalvelu, netin käytön opastusta, nuorten tieto- ja neuvontapiste sekä Perinteet talteen -tarinatuokioita.

– Jelppi-pisteessä voi kysyä asiaa kuin asiaa. Halusimme että täällä olisi niin sanotusti yksi luukku, mistä asiakas saa apua. Työvoimayhdistyksen ohjaaja voi esimerkiksi ohjata asiakkaan oikean tahon pakeille, Huotari kertoo.

Neulontatarvikkeet korissa ompelukoneen vieressä.
Paltamon työvoimayhdistys

Olohuoneessa on aina paikalla yksi Paltamon työvoimayhdistyksen ohjaajista. Lisäksi toinen ohjaaja hoitaa Myötätuulen talossa sijaitsevien myymälä Näpringin, kierrätyskeskuksen ja kirpputorin pyörittämisen. Vaarankyläntien 3:ssa sijaitsevaan taloon on keskitetty myös muut työvoimayhdistyksen toiminnot, työllisyyshanke Uudet tuulet, kuntouttava työtoiminta ja asiointipalvelut.

Aukioloaikoja saattaa tulla lisää

Esimerkiksi palveluliikennettä käyttävillä ikäihmisillä saattaa jäädä asioiden hoitamisen jälkeen ylimääräistä aikaa, jota kuluttaa jossain.

Anne Huotari

Avajaispäivänä maanantaina Olohuoneessa muun muassa aloitetaan Yhdessä tuumin -neule eli 12 senttimetrin levyinen kudin, johon kaikki voivat lisätä oman värinsä. Valmis matto laitetaan sitten olohuoneen lattialle.

– Pakkaskeli saattaa hiukan verottaa vieraiden määrää, mutta jos nyt 50 ihmistä kävisi tänään. Luulen, että jatkossa olohuoneesta tulee suosittu, sillä Paltamossa ei ole toista tämän tyyppistä paikkaa. Esimerkiksi palveluliikennettä käyttävillä ikäihmisillä saattaa jäädä asioiden hoitamisen jälkeen ylimääräistä aikaa, jota kuluttaa jossain, työvoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Huotari toteaa.

Olohuone on aluksi avoinna vain maanantaisin kello 10–13, mutta mikäli se saavuttaa suosiota, aukioloaikoja lisätään. Olohuonetoiminta kehitettiin Osallistavan sosiaaliturvan Paltamon pilotin aikana.