Harvinainen lintuhavainto Pirkanmaalla – jalohaikara talvehtii ensi kertaa

Jalohaikara on riippuvainen sulina pysyvistä vesistä. Lintu kestää pakkasta saadessaan riittävästi ravintoa.

Kotimaa
Jalohaikara kahlaa vedessä.
Jalohaikara kalasteli sunnuntaina Tampereen Palvaanniemen Vuohenojassa.Jukka T. Helin

Pirkanmaalla on tavattu talvehtiva jalohaikara. Jalohaikara on nähty viikonlopun aikana kalastelemassa Iidesjärven länsipäässä sekä itäpäässä, Palvaanniemen Vuohenojassa. Ilmeisesti sama yksilö on tavattu jo tammikuun alussa Lempäälän Herralankoskella.

Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun jalohaikara talvehtii Pirkanmaalla.

Yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helin kertoo, että jalohaikara kestää pakkasta, jos se saa riittävästi ravintoa. Lintu on kuitenkin riippuvainen sulina pysyvistä vesistä.

Jokainen lentoonlähtö rasittaa

Sunnuntaina jalohaikara kalasti Tampereen Palvaanniemen Vuohenojassa. Jukka T. Helinin mukaan se sai saaliikseen kaloja.

Lintuharrastajat toivovat, että linnun kalastusta ei häiritä.

– Jalohaikaran ravinnonetsintää ei tule tarpeettomasti häiritä. Jalohaikaraa ei saa ajaa lentoon lähestymällä sitä harkitsemattomasti, koska jokainen lentoonlähteminen kuluttaa linnun energiavaroja ja vähentää linnun mahdollisuuksia selviytyä talvesta, Helin sanoo.

Helinin mukaan jalohaikarasta on yksittäinen pesimiseen viittaava havainto Porin seudulta, mutta sen on arveltu vakiiintuvan Suomen pesimälajistoon tulevaisuudessa. Lähimmät pesivät jalohaikarat löytyvät Virosta ja muualta Baltiasta sekä Ruotsista.

Kierteleviä jalohaikaroita tavataan Suomessa melko yleisesti varsinkin keväisin ja syksyisin.