Maailman suurimmat kaupat listattu: Suomeakin valloittava Lidl kärkipäässä

Suurin on edelleen amerikkalainen Wal-Mart. Toisena oli niin ikään amerikkalainen Costco. Konsulttiyhtiö Deloitte listasi maailman 250 suurinta vähittäiskaupan toimijaa.

talous
Euroopan suurin vähittäiskauppa, ranskalainen Carrefour.
Euroopan suurin vähittäiskauppa, ranskalainen Carrefour on maailman listoilla kolmannella sijalla.Caroline Blumberg / EPA

Maailman suurimmat vähittäiskaupat löytyvät odotetusti Yhdysvalloista, mutta listan kärkisijoille kurkottaa Suomeakin valloittava saksalainen Lidl, kertoo konsulttiyhtiö Deloitten tekemä selvitys. Deloitte listasi maailman 250 suurinta vähittäiskaupan toimijaa.

Lista suuruusjärjestyksestä on laadittu tilikauden 2013 liikevaihdon perusteella.

Suurin on edelleen amerikkalainen Wal-Mart, jonka liikevaihto oli noin 476 miljardia dollaria eli noin 423 miljardia euroa. Toisena oli niin ikään amerikkalainen Costco 105 miljardin dollarin (93 miljardin euron) liikevaihdollaan.

Kolmospaikkaa piti ranskalainen Carrefour ja nelostilaa saksalainen Schwartz Group, joka omistaa Lidl-ketjun.

Viidentenä oli brittiläinen Tesco. Kaiken kaikkiaan 10 kärkeen päässeet vähittäiskaupat löytyivät Yhdysvalloista, Ranskasta, Saksasta ja Britanniasta.

Suomalaiset S-ryhmä ja Kesko olivat kaukana suurimpien vähittäiskauppojen liikevaihdosta, mutta ne mahtuivat kuitenkin kirkkaasti 250:n suurimman joukkoon. S-ryhmä löytyy Deloitten selvityksessä sijalta 71, Kesko sijalta 121. Viime vuoteen verrattuna S-ryhmän sijoitus parani, Keskon huononi.

Vaikka 10 suurimman joukossa ei ollut yhtään yritystä Aasiasta, kasvaa vähittäiskauppa siellä kuitenkin nopeimmin maailmassa, Deloitte toteaa.