1. yle.fi
  2. Uutiset

WSJ: Osa pankeista valmistelee suunnitelmia Kreikan eurosta eroamisen varalle

Pankit eivät ole varautumassa euroeroon ensimmäistä kertaa, mutta Kreikan lähestyvät vaalit ovat saaneet ne pyyhkimään pölyjä pois parin vuoden takaisista erosuunnitelmista, kertoo talouslehti Wall Street Journal.

talous

Osa pankeista ja muista finanssiyhtiöistä valmistelee suunnitelmia Kreikan eurosta eroamisen varalle, kirjoittaa talouslehti Wall Street Journal. Pankit eivät ole varautumassa euroeroon ensimmäistä kertaa, mutta Kreikan lähestyvät vaalit ovat saaneet ne pyyhkimään pölyjä pois parin vuoden takaisista erosuunnitelmista.

Wall Street Journalin saamien tietojen mukaan Kreikan lähtöön euroalueesta ovat varautuneet isot finanssiyhtiöt Citigroup ja Goldman Sachs sekä ICAP.

Varautumissuunnitelmissa on muun muassa kartoitettu selviytymiskykyä finanssiyhtiöiden niissä osissa, joita Kreikan lähtö erityisesti koskettaisi. Tarkasteltavana ovat olleet niin finanssiyhtiöiden myöntämät luotot kuin yhtiöiden mahdollisesti maiden rajat ylittävät rahoitusoperaatiot.

Kreikan 25. tammikuuta pidettävissä vaaleissa menestystä odotetaan vasemmistopuolue Syrizalle. Vaikka Syriza vastustaakin tiukkaa säästöpolitiikaa, ei se silti ole vaatinut Kreikan eroa eurosta. Viimeaikaiset kyselyt ovat lisäksi osoittaneet, että moni tavallinen kreikkalainen pysyisi mielellään eurossa.

Wall Street Journal kertoo, että saksalaisen Commerzbankin ekonomistien arvion mukaan todennäköisyys Kreikan erolle on alle 25 prosentin luokkaa.

Lue seuraavaksi