Kimmo Sasi laittaisi Suomeen palaavat Isis-taistelijat oikeuden eteen

Kokoomuksen kansanedustaja Kimmo Sasi uskoo, että Isis-järjestön riveihin lähteneet taistelijat eivät palaisi, jos tietäisivät joutuvansa Suomessa vankilaan. Sasi kommentoi asiaa Yle Tampereen Nettistudiossa maanantaina.

Kotimaa
Yle Tampereen Netistudiossa vieraana Kimmo Sasi ja Arto Satonen.
Yle Tampereen Nettistudion vieraina ovat kansanedustajat Kimmo Sasi (Kok.) ja Arto Satonen (Kok.). Aiheena mm. Isis-taistelijat ja lakipykälä jumalanpilkasta. Toimittaja Juha Kokkala haastattelee.

Ranskan terrori-isku puhutti kansanedustajia Yle Tampereen Nettistudiossa. Kokoomuksen kansanedustaja Kimmo Sasi pohti, miten pitäisi suhtautua Isisin riveihin esimerkiksi Irakiin ja Syyriaan lähteneisiin ja myöhemmin Suomeen palaaviin taistelijoihin.

– Jos ihminen on Suomen kansalainen, hänet täytyy päästää Suomeen – mutta jos osallistuu Isisin riveissä taistelutoimintaan, mielestäni se on osallistumista rikollisjärjestön toimintaan ja siitä pitää antaa ankarat rangaistukset Suomessa.

Jos osallistuu Isisin riveissä taistelutoimintaan, niin mielestäni se on osallistumista rikollisjärjestön toimintaan.

Kimmo Sasi

Sasi uskoo, että tällä olisi ennaltaehkäisevä vaikutus.

– Jos tietää joutuvansa vankilaan, se varmasti panee nämä ihmiset miettimään kaksi kertaa, tulevatko Suomeen.

Sekä Sasi että keskusteluun osallistunut saman puolueen Arto Satonen uskovat, että taisteluissa olleet ovat Suomelle selkeä turvallisuusriski. Sasi olisi valmis lisäämään viranomaisten oikeutta verkkovalvontaan.

– Viranomaisilla pitää olla mahdollisuus verkossa seurata taistelijoiden viestintää, kun he ovat Isisin piirissä muiden Isis-toimijoiden kanssa, jotta meillä on sitten myöskin aineistoa siitä, mitä he ovat tehneet. Keskustelu, jota on käyty nimenomaan verkkovalvonnasta – kun siinä on selkeät reunaehdot, se on välttämätöntä, jotta ihmisten henki ja elämä Suomessa voidaan turvata ja terrori-iskuilta välttyä, Sasi sanoo.

Jumalanpilkkapykälä joutaa pois?

Ranskan terrori-iskun jälkimainingeissa vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö on ehdottanut jumalanpilkka-pykälän poistamista laista. Arto Satonen suhtautuu ehdotukseen torjuvasti.

– Minusta oikeusministeri Henriksson oikein hyvin eilen totesi, ettei tässä ole tällä hetkellä tarvetta lainmuutoksiin, Satonen sanoo.

Kimmo Sasi olisi valmiimpi poistamaan pykälän, jota ei ole viime vuosina käytetty.

– Pykälä, jota ei ole aikoihin sovellettu, voitaisiin hyvin poistaa. Toisaalta tässä tilanteessa, kun keskustellaan siitä että minkälaisia reaktioita voimakas kriittinen suhtautuminen eri uskontojen pyhiin asioihin aiheuttaa, niin olisin pikkuisen varovainen poistamaan. Minulle lähtökohtaisesti sopii, mutta silloin pitää tietää, mitä tehdään, Sasi sanoo.

Satosen mukaan tärkeintä on keskittyä tukemaan maahanmuuttajanuorten kotoutumista.

– Kaikkein tärkeintä on se, että saamme maahanmuuttajataustaiset nuoret integroitua yhteiskuntaan. Siinä kyllä monet esimerkiksi urheiluseurat, kulttuurijärjestöt ja maahanmuuttajien omat järjestöt tekevät erittäin hyvää työtä.