Hyppää sisältöön

Nettistudio: "Terrorismin torjunnan avain islamilaisessa yhteistössä"

Suomesta on lähtenyt suhteettoman paljon taistelijoita ääri-islamistien riveihin. Palaavien taistelijoiden on arvioitu muodostavan turvallisuusriskin.

Yle Keski-Suomen nettistudiossa Antti Seppälä ja kansanedustaja Aila Paloniemi (kesk.)
Yle Keski-Suomen Nettistudiossa Antti Seppälä ja kansanedustaja Aila Paloniemi (kesk.) keskustelevat radikaaleista islamisteista, SDP:n Lauri Ihalaisen eduskuntavaaliehdokkuudesta ja Keskustan kasvurahastosta.

Ranskan terrori-iskujen jälkimainingeissa Yle Keski-Suomen Nettistudiossa kansanedustaja Aila Paloniemi (kesk.) arvioi, että radikalisoitumisen torjunnassa keskiössä on islamilainen yhteisö.

– Sieltä se avain löytyy. Islamin uskonoppineiden pitäisi kiinnittää tähän asiaan huomiota, sillä näiden lähtijöiden pitäisi saada enemmän sijaa suomalaisessa yhteiskunnassa ja omassa uskonyhteisössään, jotta heidän ei tarvitsisi turvautua äärimmäisiin keinoihin, Paloniemi sanoo.

– On myös selvitetty, että terrori-iskut saavat enemmän piilohyväksyntää kuin olemme kuvitelleet, Paloniemi sanoo.

Yhdysvaltalaisen Pew Research Centerin parin vuoden takaisen selvityksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan esimerkiksi suhteellisen ankaran sharia-lain kannatus islamilaisissa maissa on laajempaa kuin Suomessa on yleensä ajateltu.

Kotoperäisten kotouttamisen ongelma

Ranskan iskut ovat herättäneet hämmennystä myös siksi, että tekijät olivat syntyperäisiä Ranskan kansalaisia. Paloniemen mielestä Suomessa pitäisi miettiä kotouttamista uusiksi.

On tuhannen taalan kysymys, että miten voi olla niin, että länsimäiset arvot eivät ole merkinneet mitään.

Aila Paloniemi

– Osa näistä lähtijöistä on asunut Suomessa koko ikänsä, ja jopa syntynyt täällä. On tuhannen taalan kysymys, että miten voi olla niin, että länsimäiset arvot eivät ole merkinneet mitään, Paloniemi sanoo.

Rajoitusten kaksiteräinen miekka

Suomessakin on otettu käyttöön radikalisoitumista vastaan tarkoitettuja lakeja. Muun muassa terrorijärjestön koulutukseen lähtö on rikollista, samoin kuin on terroristijärjestön rahoittaminen. Ongelma on siinä, että potentiaalista terroristia ei pikku laittomuus hetkauta.

– Pitää miettiä otetaanko passeja pois, rajavalvonnan tiukentamista mietitään myös. Iso kysymys on kuitenkin se, että miten me voisimme vaikuttaa yhteiskuntana niin, ettei radikalisoitumista tapahtuisi, Paloniemi sanoo.

Potentiaalisen terrorismin vastaisessa toiminnassakin on omat riskinsä.

– Sanan- ja mielipiteenvapaus ovat äärimmäisen tärkeitä. Ei terrorismin vähentämistä edistä se, että suurten joukkojen toimintaa rajoitetaan tai tarkkaillaan. Jos ihmistä kohdellaan kuin terroristia, hän voi alkaa käyttäytyäkin kuin terroristi. Olen sitä mieltä, että esimerkiksi passien ottaminen pitää harkita erittäin tarkkaan, toteaa Paloniemi.