Kataja poistaisi uskonrauhan rikkomisen laista – Kalli valmis harkitsemaan

Kansanedustaja Sampsa Kataja (kok.) on sitä mieltä, että uskonrauhan rikkominen on poistettava lainsäädännöstä. Keskustan Timo Kalli on myös valmis harkitsemaan asiaa. Uskonrauhan rikkominen on noussut esille, kun on käynyt ilmi, että terroriteon kohteeksi joutuneen ranskalaislehti Charlie Hebdon julkaiseminen Suomessa voisi olla ongelmallista, koska lehden uskonnollista fundamentalismia räväkällä satiirilla kommentoivat kuvat voitaisiin tulkita uskonrauhan rikkomiseksi.

Antti Laakso haastattelee Sampsa Katajaa (kok.) ja Timo Kallia (kesk.).

Kansanedustaja Sampsa Kataja (kok.) olisi valmis poistamaan uskonrauhan rikkomista koskevan lainsäädännön.

Terrorihyökkäyksen kohteeksi joutuneen ranskalaisen Charlie Hebdo -lehden julkaisu Suomessa olisi vaikeaa, sillä ääriuskonnollisuutta arvostelevien pilakuvien julkaisu voisi johtaa syytteeseen uskonrauhan rikkomisesta.

Katajan mielestä Suomen on syytä pohtia lainsäädännön muuttamista, sillä sananvapauden käyttöä ei pitäisi suitsia. Hänen mielestään sananvapauden vaaliminen on erittäin tärkeä osa esimerkiksi ääri-islamismin ja muiden ääri-ilmiöiden vastustamista.

Uskonnot ja muut vakaumukset eriarvoisessa asemassa

Katajan mielestä ongelma on, että uskonrauhan rikkomista koskeva lainsäädäntö asettaa uskonnot erilaiseen asemaan kuin esimerkiksi uskonnottomat. Katajan mielestä lainsäädännössä on otettava huomioon erilaiset arvot.

– Kaikenlainen kritiikki ja arvostelu on sallittava. Se ei saa loukata yltiöpäisesti muita ja totuudessa on pysyttävä. Mutta uskontoon kohdistuvaa kritiikkiä on tarkasteltava muun lainsäädännön puitteissa. Meidän on pysyttävä mukana maailman muutoksessa, Kataja sanoo.

Kaikenlainen kritiikki ja arvostelu on sallittava.

Kansanedustaja Sampsa Kataja (kok.)

Myös keskustaa edustava kansanedustaja Timo Kalli on valmis arvioimaan uudestaan uskonrauhan rikkomista koskevaa lainsäädäntöä.

– Lainsäädännön on seurattava yhteiskunnan muutoksia. Meidän on alleviivattava länsimaisia arvoja. Meidän on kehitettävä omaa lainsäädäntöämme. Nyt on syytä käydä keskustelua. En ole valmis sanomaan ei tai kyllä, vaan käydään keskustelu ensin, Kalli sanoo.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) pitää nykyistä lainsäädäntöä uskonrauhasta tarpeellisena. Hänen mukaansa niin sanottua jumalanpilkkapykälää rikoslaissa ei ole tarpeen poistaa.

Muun muassa vapaa-ajattelujat ja vihreiden Ville Niinistö ovat esittäneet uskonrauhan rikkomisen poistamista lainsäädännöstä.